Colonelul Ungureanu şi-a pus subordonaţii să-i servească gratuit masa pe motivul că "gustă hrana"

Procurorii militari care l-au deferit justiţiei pe coloneul Ion Ungureanu, fost comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu", arată în rechizitoriu că timp de patru ani acesta a servit gratuit masa printr-o regulă instituită de el, aceea de a "gusta hrana".

252 afișări
Imaginea articolului Colonelul Ungureanu şi-a pus subordonaţii să-i servească gratuit masa pe motivul că "gustă hrana"

Colonelul Ungureanu şi-a pus subordonaţii să-i servească gratuit masa pe motivul că "gustă hrana"

Conform probelor administrate în acest dosar s-a stabilit că, începând din anul 2005 până la sfârşitul anului 2009, Ion Ungureanu profitând de puterea funcţiei pe care o îndeplinea, aceea de comandant al şcolii de subofiţeri, prin încălcarea sarcinilor de serviciu pe care le avea privind luarea măsurilor de ocrotire a patrimoniului unităţii, a dat ordin să i se servească, aproape zilnic, masa de prânz, la sala de protocol a unităţii, felul doi - porţie ce îi era servită din hrana preparată pentru cadre -, deşi el avea în mod legal obligaţia să plătească contravaloarea zilnică a acestei mese, se arată în documentul citat, obţinut de MEDIAFAX.

"Inculpatul a ordonat să i se servească gratuit această masă, zilnică, invocând chipurile dreptul său de a «gusta» hrana ce se prepară în unitate, drept care în realitate nu există. În acest mod, inculpatul, cu de la sine putere, a transformat sensul termenului de «gustat hrana» într-o servire efectivă a mesei zilnice, scopul aceste transformări fiind de fapt intenţia inculpatului de a servi masa în mod gratuit, fapt ce a fost de natură să prejudicieze material unitatea militară", mai notează anchetatorii militari de la DNA.

În cauză au fost audiate persoanele de la sectorul administrativ şi popota unităţii, respectiv cei care porţionau cantităţile de alimente pe care le preparau şi care serveau masa cadrelor, inclusiv fostului comandant, în sala de protocol a unităţii.

Unul dintre martorii audiaţi de procurorii militari în acest sens arată în declaraţia sa: "De la începutul anului 2005 şi până la sfârşitul anului 2009 cunosc faptul că, colonelul Ion Ungureanu servea masa în jurul orelor 12:00, zi de zi….".

"Cunosc faptul că niciodată colonelul Ion Ungureanu nu a achitat sub nicio formă contravaloarea meselor, a consumaţiei", a mai arătat acelaşi martor, în faţa procurorilor.

Un alt martor din dosar le-a declarat anchetatorilor: "Din anul 2005, comandantul unităţii servea zilnic masa de prânz la sala de protocol a unităţii, fiind servit, de regulă, din mâncarea pregătită cu alimentele unităţii şi pentru efectivele unităţii".

Referitor la această situaţie, procurorii militari au cerut de la şcoala de pompieri evidenţele de la bufet pentru cei patru ani. Într-o adresă-răspuns unitatea le-a precizat anchetatorilor că în urma verificărilor efectuate s-a constatat că fostul comandant Ion Ungureanu nu a plătit niciodată la şcoala de subofiţeri masa pentru perioada menţionată.

După un calcul matematic făcut pe baza informaţiilor transmise de popota şcolii de pompieri, procurorii anticorupţie au constatat că, în patru ani de zile, prin servirea "gratuită" a mesei din produsele unităţii s-a adus un prejudiciu total de 2.665,58 de lei, care reprezintă un folos de ordin material realizat însuşit de colonel în urma încălcării cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, sumă cu care unitatea militară s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a colonelului Ion Ungureanu, fost comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu", din oraşul prahovean Boldeşti, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la mărturie mincinoasă, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, primire de foloase necuvenite, instigare la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals, potrivit unui comunicat de miercuri al DNA.

Fostul comandant este arestat preventiv din 26 februarie, după ce Curtea Militară de Apel a admis propunerea procurorilor. Procesul se va judeca la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici