Comandamentul pentru situaţii de urgenţă - Sandu (ANM): Avertizarea cod portocaliu din sud-vestul ţării se va extinde în zilele următoare. Dragnea cere poliţiştilor să verifice informaţiile date de primari

Codul portocaliu de ploi instituit duminică în Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea se va extinde în zilele următoare, iar sub avertizare va intra zona de munte a judeţelor Olt, Dolj şi Argeş, local fiind posibile cantităţi de apă de 100 de litri pe metru pătrat, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu. Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut poliţiştilor să verifice dacă primarii dau informaţii corecte cu privire la inundaţii.

3474 afișări
Imaginea articolului Comandamentul pentru situaţii de urgenţă - Sandu (ANM): Avertizarea cod portocaliu din sud-vestul ţării se va extinde în zilele următoare. Dragnea cere poliţiştilor să verifice informaţiile date de primari

Comandamentul pentru situaţii de urgenţă - Sandu (ANM): Avertizarea cod portocaliu din sud-vestul ţării se va extinde în zilele următoare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Aproape sigur, mâine (luni, n.r.), la 10.00, nu se opreşte avertizarea cod portocaliu în partea de sud-vest a ţării", a spus directorul Administraţie Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern, sub conducerea vicepremierului Liviu Dragnea.

Ion Sandu a precizat că este posibil ca suprafaţa unde vor cădea precipitaţii însemnate să se extindă şi în alte judeţe decât cele aflate sub avertizare.

"Este posibil să se extindă pentru partea de munte a judeţelor Olt, Dolj şi Argeş, şi probabil că va fi o pauză în Mehedinţi. Trebuie foarte multă atenţie pe acele judeţe pe care se va suprapune codul portocaliu, care începe din această noapte până mâine şi de mâine până poimâine (marţi, n.r.). Aceste judeţe, după părărea noastră, în momentul de faţă ar fi Gorj şi Vâlcea, cu siguranţă, dar pot fi şi altele. Punctual pot fi cantităţi de precipitaţii care pot depăşi 100 de litri pe metru pătrat", a avertizat Sandu.

Directorul ANM a explicat că ciclonul care se va forma duminică noapte va aduce cantităţi însemnate de precipitaţii. Fenomenele asociate instabilităţii atmosferice vor pierde din intensitate miercuri la prânz, dar în 31 iulie şi 1 august, aceeaşi zonă va fi afectată din nou de precipitaţii.

"Cât de grav, vom discuta în zilele următoare, deci partea de sud-vest a ţării va rămâne sub incidenţă", a mai spus Ion Sandu.

Prezent la comandament, un reprezentant al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a arătat că judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea au intrat sub cod portocaliu din cauza viiturilor rapide care se formează pe versanţi şi care pot produce inundaţii pe râurile mici.

Totodată, reprezentantul INHGA a anunţat că duminică, la ora 23,00, codul portocaliu se va extinde pentru bazinele hidrografice Bistra, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiul superior şi afluenţii săi, Oltul inferior şi afluenţii acestuia, în opt judeţe: Caraş-Severin, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Vâlcea, Olt şi Argeş.

De asemenea, o avertizare de fenomene imediate a fost emisă pentru Iza, Vişeu şi Someşul Mare, în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, iar luni dimineaţă se poate depăşi cota de inundaţie în bazinul superior al râului Vedea.

Dragnea cere poliţiştilor să verifice dacă primarii dau informaţii corecte cu privire la inundaţii

Vicepremierul Liviu Dragnea a solicitat MAI ca şefii posturilor de poliţie să verifice dacă primarii din zonele avertizate cu cod galben sau portocaliu transmit date corecte despre efectele intemperiilor şi, uitând că este vacanţă, a cerut măsuri pentru continuarea activităţii şcolare.

Liviu Dragnea a arătat duminică, la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, că ştie că prefecţii au dificultăţi în a ţine legătura cu primarii, solicitând în acest sens ajutorul Ministerului Afacerilor Interne.

"Aşa cum v-am cerut mereu, vă rog în continuare, pe colegii de la Ministerul de Interne, ca şefii de post din comunele respective să verifice, aşa, cu foarte multă bună-credinţă, dacă ceea ce transmit colegii din comune la telefon se întâmplă şi în realitate. Adică, dacă apar situaţii de genul acesta, să se poată interveni", a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a solicitat activarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi a cerut prefecţilor şi subprefecţilor ca în noaptea de duminică spre luni să rămână în sediile prefecturilor, deoarece dacă s-ar duce acasă, "orice comunicare cu colegii din teritoriu va fi virusată".

Dragnea a mai cerut ca populaţia să fie corect informată, la fel şi turiştii şi persoanele care tranzitează zonele avertizate.

Uitând că este vacanţă, vicepremierul a solicitat şi măsuri pentru buna desfăşurare a activităţii în şcoli.

"Pentru faptul că domnul ministru Pricopie este prezent aici, ministrul Educaţiei, vă rog, domnule ministru, ca în cazul în care în noaptea asta sau mâine apare un efect nedorit, la o unitate şcolară, grădiniţă, şcoală sau o altă unitate şcolară, care pune sub semnul întrebării sau chiar blochează activitatea şcolară, vă rog să ne informaţi imediat, ca să putem acţiona, să remediem în timp foarte scurt pentru ca... Da, e, de fapt, vacanţă?! Nu ştiam de ce aţi venit aici...", s-a arătat nelămurit vicepremierul Liviu Dragnea.

El a adăugat că, totuşi, în eventualitatea că şcolile sunt afectate, autorităţile trebuie anunţate rapid, pentru ca unităţile de învăţământ să fie reparate în timp pentru noul an şcolar.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii pentru Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, unde începând de duminică, ora 22.00, până luni, la ora 10.00, va ploua torenţial şi se vor cumula cantităţi de apă de 50-70 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 80 de litri pe metru pătrat.

Alte nouă judeţe - Argeş, Olt, Dolj, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara şi unele zone din Alba şi Sibiu - vor fi sub avertizare cod galben, de duminică, ora 18.00, până marţi, la ora 09.00.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, începând de duminică, ora 18.00, până marţi, la ora 16.00, pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt şi Vedea se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşirea cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Astfel, de duminică, ora 19.00, vor fi sub cod portocaliu de inundaţii râurile mici din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, iar de la ora 23.00, şi râurile din bazinele hidrografice Bistra (judeţul Caraş-Severin), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Dolj şi Mehedinţi), Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi afluenţii Oltului inferior (judeţele Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj şi Argeş).

De asemenea, de luni, ora 06.00, vor fi sub cod portocaliu de inundaţii şi râurile din bazinul superior al Vedei, în amonte de staţia hidrologică Văleni (judeţele Olt şi Argeş).

Hidrologii au emis şi o avertizare cod galben de inundaţii pe râurile din bazinul superior al Crişului Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega Veche, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, bazinul superior şi mijlociu al Begăi şi bazinul superior al Timişului (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Dolj, Olt şi Argeş, Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman).

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Arad, Alba şi Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici