Comentarii la CSM despre procedura de selecţie a şefului DNA şi a procurorului general

O serie de observaţii au fost discutate, în cadrul şedinţei de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la procedura de selecţie a procurorului general al României şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), declanşată luni de către Ministerul Justiţiei.

135 afișări
Imaginea articolului Comentarii la CSM despre procedura de selecţie a şefului DNA şi a procurorului general

Comentarii la CSM despre procedura de selecţie a şefului DNA şi a procurorului general

Membri ai CSM au pus în discuţie faptul că această procedură ar trebui să fie la fel cu cea de selecţie a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, când în faţa Consiliului au venit candidaţi şi au fost selectaţi în urma interviurilor.

Potrivit articolului 125 din Constituţie, propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.

CSM propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.

Cel care face propunerile către CSM de numire a procurorilor este ministrul Justiţiei, membru al Executivului, CSM putând da un aviz consultativ şi nu unul conform, apoi preşedintele României decide dacă emite decretul de numire.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, fost membru al CSM, a declanşat procedura de numire a procurorului şef al DNA şi a procurorului general al României, ceea ce a atras o serie de critici din partea unor membri ai Consiliului, deşi este atributul exclusiv al ministrului de a face aceste propuneri.

Membri CSM spun că procedura de selecţie ar fi netransparenă, că respingerea candidaturilor nu poate fi contestată în instanţă, ceea ce ar îngrădi dreptul la justiţie.

Până la această procedură, declanşată de marţi, niciodată nu au fost contestaţii faţă de propunerile făcute de miniştrii Justiţiei.

Procurorul este în accepţiunea Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg magistratul neindependent, motiv pentru care în 2003 s-a revizuit Constituţia, astfel că acesta nu mai poate aresta, măsura putând fi luată de judecători, care sunt inamovibili. CEDO a statuat că procurorul român este subordonat ministrului Justiţiei, membru al Guvernului.

Oricum, procedura de selecţie a procurorilor şefi este în curs, iar un punct de vedere al CSM nu o poate suspenda, susţin magistraţi.

MJ a anunţat, luni, că selectarea procurorilor se face în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012.

"Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", informează luni MJ.

La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene, transmise Ministerului Justiţiei la data de 11 septembrie 2012.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată "corect şi transparent".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici