Compania Protan susţine că nu a fost anunţată de suspendarea activităţii

Compania Protan susţine, într-un comunicat de presă de miercuri, că nu a fost anunţat de vreo decizie a autorităţilor de mediu privind suspendarea activităţii sale de la Popeşti Leordeni şi că, în consecinţă, funcţionează în continuare, "în interesul sănătăţii publice a României"

403 afișări
Imaginea articolului Compania Protan susţine că nu a fost anunţată de suspendarea activităţii

Compania Protan susţine că nu a fost anunţată de suspendarea activităţii (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Compania Protan SA, concesionarul activităţii de ecarisaj la nivel naţional, nu a primit nicio informare de la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Bucureşti cu privire la suspendarea activităţii unităţii sale din Popeşti Leordeni, aşa că fabrica funcţionează în continuare, în interesul sănătăţii publice a României", se precizează în documentul citat.

Compania mai susţine că se află în procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu, însă autorităţile de mediu "refuză să dea curs unui demers absolut legal".

"Daca aceste autorităţi vor închide instalaţiile de la Popeşti Leordeni, vor trebui să ofere României o alternativă care, din păcate, nu există. Cine va închide Protanul va trebui să-şi asume răspunderea pentru consecinţe: imposibilitatea colectării deşeurilor animale, blocarea industriei alimentare şi a comerţului cu alimente sau apariţia unor posibile focare de epidemii", se precizează în comunicat.

Compania susţine că a făcut eforturi mari pentru a-şi moderniza instalaţia de neutralizare, cea care este responsabilă de mirosul emanat de fabrica de lângă Bucureşti, iar acum cere o modificare a autorizaţiei integrate de mediu care ar fi "absolut legală".

Voalat, reprezentanţii companiei susţin chiar că ar putea fi victimele unor tunuri imobiliare de final de guvernare.

"Din păcate, posibilitatea ca Protan să se conformeze la normele europene se pare că deranjează autorităţile, iar tunurile imobiliare de final de guvernare aduc din nou România în pragul dezastrului ecologic" declară Cristina Miu, director general al Protan SA, citată în comunicat.

Protan SA ar fi trebuit să finalizeze, până la 30 septembrie, o staţie de epurare a apelor la sucursala Popeşti Leordeni.

"În momentul de faţă, Protan SA face demersuri la autorităţile de mediu pentru a muta cu un an termenul limită de realizare a staţiei de epurare a apei. Motivul este faptul că noua linie tehnologică de neutralizare, care este în stadiu avansat de montaj şi al cărei termen de finalizare va fi decalat din septembrie 2010 în semestrul I din 2009, necesită o staţie de epurare cu o altă capacitate şi tehnologie decât cea prevăzută în programul iniţial de etapizare", se mai arată în comunicatul Protan.

Compania acuză şi datoriile de la instituţiile de stat care ar constitui unul din motivele ce împiedică retehnologizarea companiei.

"Din păcate, faptul că Ministerul Agriculturii este în urmă cu plata subvenţiilor datorate - peste patru milioane de euro - împiedică firma Protan să-şi desfăşoare în mod fluent activitatea de aducere a ecarisajului la normele europene", se arată în finalul documentului citat.

Inspectorii Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului au decis suspendarea activităţii firmei Protan pentru şase luni, aceasta fiind ultima sancţiune prevăzută de lege înainte de ridicarea autorizaţiei de funcţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici