Video CONFERINŢA MEDIAFAX - ANPC: Oamenii ştiu tot mai multe despre drepturile lor, sunt tot mai puţine plângeri nefondate - VIDEO

Oamenii încep să ştie tot mai multe despre drepturile lor şi există din ce în ce mai puţine plângeri nefondate, raportul între procesele pierdute şi cele câştigate de ANPC cu consumatori fiind unu la cinci, a spus joi preşedintele ANPC, Bogdan Nica, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

371 afișări

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-a vorbit mult despre clauzele abuzive şi "unde şi-au găsit locul".

"Este vorba de toţi cei care, în calitatea lor de persoane fizice sau juridice, practică un comerţ, furnizează bunuri şi servicii, intervin în relaţii contractuale între părţi. Şi în acest contract există clauze, unele sunt vădit abuzive, dar tot trebuie trecute prin filtrul instanţelor. Şi vă dau o statistică: 571 la 173, numărul de procese pe care ANPC le-a câştigat cu profesionişti care au avut clauze abuzive în contracte şi au fost reclamaţi de consumatori. E un raport de cinci la unu, cât se poate de avantajos pentru consumator", a spus Bogdan Nica.

Preşedintele ANPC a adăugat că, odată cu introducerea unor noi prevederi legislative, începând cu 1 octombrie, în situaţia în care se constată o clauză abuzivă, aceasta se transpune ulterior la toate contractele de acelaşi tip şi la consumatori care nu au reclamat.

"E un principiu corect, european, care trebuie să fie avertisment pentru profesionişti atunci cand vor să obţină profit prin clauze abuzive. Nu se întâmplă ca de mâine să vină foarte mulţi oameni şi să reclame cauze care nu sunt de fapt abuzive. Oamenii încep să ştie din ce în ce mai multe despre drepturile lor şi există din ce în ce mai puţine plângeri nefondate. Să nu ne aşteptăm ca această lege să creeze un abuz al reclamanţilor sau falşi reclamanţi", a mai spus preşedintele ANPC.

Prevederile legale privind posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contracte se aplică din 1 octombrie.

Scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern către Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui nou acord şi prezentată recent de MEDIAFAX prevede că procesele având pe rol denunţarea clauzelor considerate abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv pentru credite bancare, vor fi judecate doar la nivelul instanţelor superioare sau de o instanţă specializată unică, iar judecătorii vor fi "instruiţi" pentru aplicarea "armonizată" a legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici