Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Arafat: Prin licitaţie centralizată, în loc de 1.000 de pacienţi, s-ar putea trata 1.200

Licitaţiile centralizate vor duce la economii care pot fi dirijate tot în sistem şi cu aceeaşi sumă s-ar putea trata 1.200 de pacienţi, în loc de 1.000, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

439 afișări

Făcând referire la reproşul că licitaţiile centralizate ar reprezenta "o abordare comunistă", ministrul Raed Arafat a dat exemple de ţări care au ales această abordare, printre care Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Italia şi, în unele domenii, SUA.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că în Croaţia, prin această abordare s-au realizat economii de 20 la sută, precizând că aceşti bani pot fi redirijaţi tot în sistemul sănătăţii.

Ministrul a vorbit despre diferenţele "enorme" care există între preţurile de achiziţie de echipamente şi materiale de la un spital la altul, chiar în cazuri în care ofertantul este acelaşi. Un preţ unitar ar însemna să se poată achiziţiona, de exemplu, mai multe stenturi cu aceeaşi sumă, iar în loc de 1.000 de pacienţi, s-ar putea trata 1.200, a explicat Raed Arafat.

Totodată, ministrul a spus că în cazul mănuşilor folosite la examinarea pacienţilor, pe care se cheltuiesc milioane de lei anual, există şi diferenţe de preţ de patru ori de la un spital la altul, estimând că s-ar putea cheltui de două - trei ori mai puţin pe aceste produse prin licitaţie centralizată.

Raed Arafat a mai explicat că nu se doreşte organizarea de licitaţii centralizate "pentru fiecare lucru care se cumpără", ci în special pentru echipamentele necesare în volum mare.

Prin această abordare s-ar rezolva şi problema întreruperilor livrării, care apare pentru că se organizează "licitaţii mici, de fiecare dată când ne trezim că nu mai avem materialul respectiv", a mai spus ministrul Sănătăţii.

"Acordul cadru pe o durată mai lungă îţi permite să ai o stabilitate în sistem (...) poţi să ai un stoc tampon", a explicat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a vorbit la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform şi despre introducerea unui cod de etică al licitaţiilor, cu câteva principii simple, printre care prevederea ca în cazul în care o companie a câştigat licitaţia şi nu poate livra produsele respective, aceasta să fie pusă pe o listă pentru doi - trei ani şi să nu mai poată participa la alte licitaţii organizate de Ministerul Sănătăţii în această perioadă.

O altă idee avansată de Raed Arafat în privinţa organizării licitaţiilor a fost aceea ca, în cazul unui ofertant unic, să se treacă la o altă fază a negocierii şi să nu se accepte neapărat preţul acestuia.

Ministrul Sănătăţii dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

După numeroase dezbateri şi controverse, Ministerul Sănătăţii a finalizat în urmă cu patru luni proiectul legii sănătăţii. La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform se discută stadiul în care se află aceasta, modelul de aplicare şi paşii de urmat în 2013 pentru o cât mai bună colaborare a părţilor implicate: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spitale, companii farmaceutice şi farmacii, asiguratori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici