Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Avocata Alina Ungureanu: Contestaţia la executare, un panaceu în materia executării silite - VIDEO

Avocata Alina Ungureanu a declarat marţi, la conferinţa MEDIAFAX Talks, unde a prezentat contestaţia la executare, că acest instrument funcţionează ca un panaceu în materia executăţii silite, arătând că poate fi folosită atât de creditor, cât şi de debitor şi de terţ.

895 afișări

Alina Ungureanu, avocat senior Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a susţinut, la conferinţa MEDIAFAX Talks, dedicată noului Cod de procedură civilă (intrat în vigoare în 15 februarie-n.r.), o prezentare privind contestaţia la executare, domeniu în care deţine un doctorat.

"În materia executării silite se pare că s-a găsit acest instrument care acţionează ca un panaceu", a spus avocata, în deschiderea prezentării.

Ea a arătat că acest instrument poate fi utilizat împotriva executării propriu-zise, adică a executării silite, încheierilor date de executor şi a oricărui act de executare, împotriva refuzului executorului judecătoresc de a deschide procedura de executare, caz în care creditorul poate face plângere în termen de 15 zile, la titlu (în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea şi aplicarea titlului executoriu, dacă nu s-a utilizat procedura specială), împotriva încheierii de încuvinţare a executării, precum şi pentru a cere partajul bunurilor comune.

Contestaţia poate fi folosită şi împotriva fondului titlului executoriu, dacă acesta nu este o hotărâre judecătorească şi dacă legea specială nu prevede altă cale pentru desfiinţarea lui. Este şi o cale pentru invocarea împotriva hotărârii judecătoreşti sau arbitrale a unor motive de fapt/drept care nu au putut fi invocate în primă instanţă sau a unor căi de atac, o cale deschisă terţilor, care invocă dreptul de proprietate sau alt drept real, de a contesta executarea mobiliară/imobiliară/predarea silită, o cale de contestare a modului de îndeplinire a măsurilor asiguratorii şi de atac împotriva executării ordonanţei preşedinţiale.

Totodată, prin contestaţia la executare poate fi restrânsă executarea, în cazul în care valoarea bunurilor urmărite este excesivă în raport cu creanţa, se poate cere oprirea urmăririi, în situaţia depunerii cu afectaţiune specială - caz în care contestaţia la executare se poate depune şi direct la executor -, pot fi formulate obiecţiuni la caietul de sarcini pentru vânzarea titlurilor de valoare, debitorul se poate opune vânzării bunului imobil ipotecat, exercitată de dobânditor, dacă în patrimoniul celui dintâi mai există şi alte imobile ipotecate care pot fi valorificate sau poate fi atacată distribuirea sumelor rezultate din executare, ca urmare a eşuării concilierii realizate de executor.

Contestaţia la executare se judecă de instanţa de executare, adică de judecătoria în circumscripţia căreia îşi are sediul biroul executorului.

Peste 250 de persoane au participat marţi la conferinţa "Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii.

Din partea Ministerului Justiţiei au fost prezenţi la conferinţă Alina Rădoi, directorul Direcţiei legislaţie şi acte normative, şi Decebal Ghinoiu, consilier juridic în cadrul Direcţiei legislaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici