Consiliului Local Constanţa a luat o decizie în legătură cu un proiect controversat, care presupunea construirea unui bloc la doar câţiva metri de Cetatea Tomis

Proiectul unui bloc înalt de 30 de metri care ar urma să fie construit în apropierea fostei Cetăţi Tomis a fost respins în şedinţa de joi a Consiliului Local Constanţa. Primarul a declarat că va căuta soluţii pentru rezolvarea problemei, în aşa fel încât „interesul public să primeze”.

3762 afișări
Imaginea articolului Consiliului Local Constanţa a luat o decizie în legătură cu un proiect controversat, care presupunea construirea unui bloc la doar câţiva metri de Cetatea Tomis

Consiliului Local Constanţa a luat o decizie în legătură cu un proiect controversat, legat de construirea unui bloc la doar câţiva metri de Cetatea Tomis (Foto: Wikipedia)

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că proiectul a fost respins pentru că a constatat, în urma sondajului, că 70 la sută dintre cei care au răspuns nu sunt de acord cu el.

Edilul a afirmat că îi va convoca pe consilierii locali într-o altă şedinţă informală, unde să fie găsite soluţii astfel încât să se respecte şi dreptul proprietarului de a construi în zonă, dar, mai ales, „interesul public să primeze”.

„Tocmai de aceea le-am propus consilierilor locali găsirea unor soluţii la adevărata problemă ce se naşte din dezbaterea acestui proiect: situaţia vestigiilor, a patrimoniului cultural şi istoric al municipiului Constanţa. În perioada imediat următoare voi avea consultări cu proprietarul şi investitorul şi voi convoca şi consilierii locali într-o şedinţă informală pentru a identifica soluţii, atât pentru a preveni litigii, dar, în mod special, pentru a găsi soluţii de punere în valoare a vestigiilor. Vorbim de o comoară pe care nu o punem în valoare. Astăzi, aceste vestigii sunt pasate inter-instituţional. Municipalitatea nu are în patrimoniu multe din aceste vestigii… Acum încerc să găsesc soluţii la adevăratul subiect, nu la cel care astăzi a fost tranşat: planul urbanistic de detaliu a fost respins, acum va trebui să găsim soluţii pentru a pune în valoarea Poarta oraşului (Tomis – n.r.)”, a declarat primarul Constanţei.

Controversele în jurul proiectului imobiliar durează de mai multe luni, după ce fostul ministru al Culturii, George Ivaşcu, a dat aviz favorabil pentru ridicarea blocului, în timp ce Direcţia de Urbanism a Primăriei Constanţa a respins autorizarea.

Blocul ar urma să fie construit în imediata apropiere a unor vestigii istorice, ce datează de aproximativ 2.000 de ani, din fosta Cetate a Tomisului.

Specialiştii locali au invocat faptul că imobilul se va afla „la doi metri de drumul de est şi la circa trei -cinci metri faţă de drumul de acces în Cetate şi se interpune între aceste două componente ale monumentului istoric”.

Potrivit Direcţiei de Urbanism Constanţa, noua construcţie „nu răspunde interesului public de a proteja şi pune în valoare monumentul istoric Poarta de nord-est (principală) a zidului de incintă al Cetăţii Tomis (...) şi reduce posibilitatea conservării şi punerii în valoare a monumentului”.

Totodată, imobilul ar urma să fie amplasat la aproximativ cinci metri de un alt bloc de locuinţe.

Din aceste motive, proiectul de hotărâre iniţiat acum mai bine de jumătate de an a fost retras de mai multe ori de pe ordinea de zi a Consiliului Local Constanţa. La începutul acestui an, primarul Decebal Făgădău a realizat şi o consultare publică pe acest subiect. Majoritatea votanţilor s-a exprimat împotriva proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici