Constanţa: Constantinescu cere judecarea sub control judiciar pe cauţiune. Instanţa amână pronunţarea

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a cerut, miercuri, la Tribunalul Constanţa, judecarea sub control judiciar pe cauţiune, în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, iar instanţa a amânat pronunţarea pentru 2 decembrie.

68 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Constantinescu cere judecarea sub control judiciar pe cauţiune. Instanţa amână pronunţarea

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)

La primul termen în dosarul în care este judecat pentru nefinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, de miercuri, de la Tribunalul Constanţa, Nicuşor Constantinescu a spus în faţa instanţei că nu a fost citat la acest termen, ci a aflat despre proces de la avocat, precizând că faptele de care este incriminat în acest dosar nu sunt adevărate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Constantinescu a solicitat un nou termen pentru a putea studia dosarul şi pentru a-şi pregăti apărarea, judecătoarea admiţându-i solicitarea.

Avocatul Marius Mocanu a cerut instanţei înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauţiune, printre argumentele invocate fiind şi acela că Nicuşor Constantinescu a primit în urmă cu trei ani neînceperea urmăririi penale pentru aceleaşi fapte în care este judecat în prezent. Mocanu a menţionat că faptele din acest dosar nu sunt de natură penală, ci contravenţională şi Nicuşor Constantinescu nu se face vinovat de acestea.

“În anul 2011, prefectul judeţului Constanţa a formulat o plângere penală pentru abuz în serviciu pentru aceleaşi fapte. Faţă de domnul Constantinescu s-a dispus de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, apreciindu-se că fapta respectivă nu îi poate fi imputată domnului Constantinescu şi în esenţă reprezintă o faptă de natură contravenţională, şi nu o faptă de natură penală. Însă la momentul când domnul Constantinescu a fost trimis în judecată în acest dosar nu se parcuseseră toate etapele contestării acestei rezoluţii a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. La acest moment, există o soluţie pronunţată de Judecătoria Constanţa în 10 septembrie 2014, în care se confirmă faptul că domnul Constantinescu nu este vinovat şi că orice faptă care se poate reţine acolo este o faptă de natură contravenţională, şi nu de natură penală”, a declarat Marius Mocanu jurnaliştilor după ieşirea din sala de judecată.

De asemenea, procurorul DNA a cerut instanţei respingerea cererii de eliberare sub control judiciar pe cauţiune, dar şi constatarea temeiniciei şi legalităţii arestului preventiv.

Nicuşor Constantinescu a spus că doreşte să fie judecat în libertate deoarece trebuie să-şi continue radioterapia, iar aceasta nu poate fi făcută nici în cadrul sistemului penitenciar, nici în cadrul sistemului naţional de sănătate. El a precizat că trebuie să-şi continue tratamentul în străinătate, cu încuviinţarea instanţei.
Tribunalul Constanţa a amânat pronunţarea pentru măsurile preventive pentru data de 2 decembrie.

La finalul şedinţei, avocatul Marius Mocanu a spus jurnaliştilor că Nicuşor Constantinescu urmează să consulte dosarul, să-şi pregătească apărarea pentru ca la următorul termen să dea o declaraţie în faţa instanţei.

"Am solicitat termen pentru pregătirea apărării. Domnul Constantinescu nu a luat la cunoştinţă nici de dosar, nici de rechizitoriu. S-a pus în discuţie măsura menţinerii arestului preventiv având în vedere că cele 30 de zile dispuse prin mandatul iniţial expiră săptămâna viitoare, DNA a cerut menţinerea arestului preventiv. Am formulat o cerere de înlocuire cu controlul judiciar pe cauţiune urmând ca instanţa să admită din punct de vedere legal cererea pe care noi am formulat-o în principiu şi să fixeze cuantumul unei cauţiuni pe care să o achităm, iar după aceea să discutăm pe fondul cererii dacă se va admite sau nu de către instanţă”, a precizat Marius Mocanu.

Următorul termen pe fondul cauzei a fost fixat pentru data de 17 decembrie.

În acest dosar, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, de către procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Nicuşor Constantinescu şi că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, a precizat DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, a precizat DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au mai stabilit procurorii.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici