Contractul colectiv de muncă de la Nokia Jucu nu prevede acordarea de plăţi compensatorii

Contractul colectiv de muncă semnat, la începutul acestui an, de liderii celor două sindicate de la fabrica din Jucu cu reprezentanţii Nokia România nu prevede acordarea de plăţi compensatorii în cazul disponibilizărilor colective, susţin surse din rândul angajaţilor fabricii.

739 afișări
Imaginea articolului Contractul colectiv de muncă de la Nokia Jucu nu prevede acordarea de plăţi compensatorii

Nokia Jucu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Surse din rândul angajaţilor fabricii au declarat marţi că nu a fost trecută în contractul colectiv de muncă (CCM) nicio prevedere referitoare la despăgubiri în urma închiderii unităţii, pentru că nimeni nu şi-a închipuit că se va întâmpla aşa ceva cel puţin până în 2014.

"Angajaţii sunt acum la mâna conducerii Nokia, pentru că în contractul colectiv de muncă, semnat în luna februarie a acestui an între liderii celor două sindicate de la fabrica din Jucu şi reprezentanţii Nokia România, nu se prevede nicăieri plata unor salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor colective. În CCM nu a fost prevăzut aşa ceva pentru că documentul are valabilitate până în 31 ianuarie 2014 şi, probabil, nimeni nu şi-a închipuit ca până atunci fabrica să fie închisă. Nu cred că cineva s-a gândit că Nokia va pleca după trei ani de funcţionare a fabricii din Jucu", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, în CCM se face referire doar la posibilitatea "restrângerii activităţii" de către companie şi la situaţia în care se va ajunge la desfiinţarea locurilor de muncă, caz în care "Nokia va respecta procedurile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă la nivel superior aplicabile, referitoare la concedierea individuală sau colectivă, inclusiv cu referire la obligaţiile de consultare, la ordinea de prioritate şi la criteriile minimale prevăzute de acestea".

"Nokia este îndreptăţită şi va ţine seama de performanţa profesională a angajaţilor ce pot fi afectaţi de măsurile de restrângere a activităţii", se arată într-unul dintre articolele CCM, conform surselor.

Potrivit surselor citate, în CCM semnat în luna februarie se mai precizează că salariul minim în fabrica Nokia de la Jucu este de 670 de lei şi că angajaţii au dreptul la prime de Paşti de 60 de lei brut şi de Crăciun, de 90 de lei brut.

"Sperăm ca de Crăciun să primim şi acea primă stabilită în CCM", au mai spus surse din rândul angajaţilor Nokia.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Luni, conducerile celor două sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au început negocierile cu reprezentanţii companiei pentru a stabili cuantumul compensaţiilor care urmează să fie acordate angajaţilor disponibilizaţi după închiderea fabricii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici