Copiii din Franţa merg mai puţin pe reţelele sociale

  • Un studiu arată că cei de 11-12 ani au scăzut cu 15% pe Facebook sau Instagram
  • Preadolescenţii s-au refugiat pe Youtube sau Whatsapp
  • Tik Tok a suprimat 80 de milioane de conturi suspecte anul trecut
186 afișări
Imaginea articolului Copiii din Franţa merg mai puţin pe reţelele sociale

Utilizarea reţelelor sociale este în scădere în rândul copiilor de 11-12 ani. Iată una dintre concluziile surprinzătoare ale barometrului anual Born Social, realizat de agenţia de consultanţă în marketing digital Heaven, în parteneriat cu asociaţia digitală Génération. Anul trecut, 86% dintre aceşti preadolescenţi au spus că folosesc în mod regulat cel puţin o reţea de socializare, chiar dacă acestea sunt teoretic interzise pentru cei sub 13 ani. În septembrie 2023, doar 71% au făcut aceeaşi declaraţie, sau cu 15 puncte mai puţin.

„Este pentru prima dată în opt ani când barometrul nostru, a cărui metodologie nu s-a schimbat, înregistrează o scădere a acestei utilizări. Suntem primii surprinşi”, comentează consultantul Heaven, Arthur Kannas. Cu toate acestea, rata deţinerii smartphone-urilor în rândul copiilor de 11-12 ani nu s-a schimbat (83%), iar trio-ul Snapchat-TikTok-Instagram continuă să apară în top 5 al celor mai populare aplicaţii din această grupă de vârstă. Dar utilizarea lor regulată este în declin, potrivit copiilor intervievaţi.

Părinţi mai vigilenţi

Au fost prezentate mai multe explicaţii pentru aceste cifre. Părinţii, conştienţi prin discursuri politice despre efectele nocive ale utilizării excesive a acestor servicii, ar fi mai vigilenţi. „Aceste discursuri foarte mediatizate au concentrat atenţia părinţilor. Frica domină”, comentează cercetătoarea Anne Cordier, specialistă în utilizările digitale ale adolescenţilor. Remarcăm că 46% dintre copii spun că ar dori să poată petrece mai mult timp pe smartphone-uri, o creştere de 14 puncte într-un an. „În cele din urmă, părinţii sunt cei care decid”, notează Arthur Kannas.

O altă cale: supuse presiunii politice şi de reglementare din ce în ce mai puternice de pe ambele maluri ale Atlanticului, reţelele de socializare şi-au intensificat vânătoarea de conturi create de copii. TikTok susţine astfel că a şters aproape 80 de milioane de conturi suspectate că aparţin persoanelor sub 13 ani în 2022, faţă de 45 de milioane cu un an mai devreme. Platformele urmaresc mai multi parametri pentru a elimina aceşti „  clandestini  ”, cum ar fi mesajele de ziua de naştere care menţionează vârsta reală a copilului. Trişarea devine mai dificilă.

WhatsApp ca înlocuitor

Dacă puterea reţelelor sociale asupra copiilor de 11-12 ani este pusă sub semnul întrebării, studiul arată dimpotrivă dominaţia altor două aplicaţii în rândul preadolescentilor: YouTube şi WhatsApp. Primul îi însoţeşte încă din fragedă copilărie şi este şi un suport educaţional pentru profesori.

Al doilea, bine acceptat de părinţi, a devenit serviciul de mesagerie de referinţă care vă permite să comunicaţi atât cu prietenii, cât şi cu familia. Iar una dintre caracteristicile sale, puţin cunoscută, „este folosită ca substitut de copiii cărora nu le este permis să intre pe reţelele de socializare”, subliniază agenţia Heaven. WhatsApp vă permite să împărtăşiţi poveşti cu toate persoanele de contact. Destul de practic atunci când eşti lipsit de Instagram.

Sursa: Le Figaro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici