Coreea de Nord lansează o super-rachetă nucleară care se mişcă sub apă: ce este, cum funcţionează şi de ce o testează

Mişcarea vine ca răspuns la exerciţiile Coreei de Sud şi după cererea de modificare a Constituţiei în care Seului a fost desemnat drept „principal inamic”.

1428 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord lansează o super-rachetă nucleară care se mişcă sub apă: ce este, cum funcţionează şi de ce o testează

Coreea de Nord lansează o superrachetă nucleară care se mişcă sub apă: ce este, cum funcţionează şi de ce o testează

După ce a cerut modificarea Constituţiei pentru a desemna Coreea de Sud drept „inamicul principal”, Kim Jong-un a testat un „sistem de arme nucleare submarin”. Cel puţin aceasta este definiţia folosită de KCNA, agenţia de presă de stat a Coreei de Nord.

Este sistemul nuclear subacvatic Haeil-5-23, o armă pe care Phenianul a definit-o ca fiind încă în curs de dezvoltare, dar care ar putea reprezenta o variantă strategică relevantă. Haeil-5-23 ar fi de fapt capabil să efectueze atacuri nucleare ascunse împotriva forţelor navale şi a porturilor printr-un sistem de drone subacvatice.

Testul a fost efectuat în Marea de Est a Coreei, aşa cum numeşte Phenianul Marea Japoniei. „Poziţia de contraatac a armatei noastre bazată pe focoase nucleare subacvatice este în continuare întărită, iar diferitele sale acţiuni de răspuns maritim şi submarin vor continua să descurajeze manevrele militare ostile ale marinelor americane şi aliate”, a informat agenţia pentru presa a regimului Kim. Haeil a efectuat primul său test în martie 2023, iar acesta este al patrulea test în mai puţin de un an.

Phenianul justifică această mişcare ca un răspuns la exerciţiile militare maritime comune ale Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite, exerciţii care au avut loc în ultimele zile. Manevrele trilaterale au implicat 9 nave de război, inclusiv portavionul cu propulsie nucleară al Marinei SUA, USS Carl Vinson.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici