Cornel Şerban a spus instanţei că, în timpul întâlnirilor cu Motoc, acesta părea că urmăreşte ceva

Cornel Şerban a spus magistraţilor instanţei supreme că, în timpul întâlnirilor cu ofiţerul de poliţie judiciară Ion Motoc, a avut senzaţia că urmăreşte ceva şi a insistat să-l cunoască pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, pe care îl cunoştea de doi ani, dar nu i-a cerut să intervină în vreun dosar.

24 afișări

Cornel Şerban a susţinut că este nevinovat şi a apreciat că Puiu Popoviciu este o ţintă pentru multă lume şi existenţa dosarului de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ar fi constituit o posibiliate de ajunge la el.

Acesta a declarat judecătorilor că, la jumătatea lunii decembrie 2008, ofiţerul de poliţie judiciară DNA Ion Motoc l-a sunat să-i ceară o întrevedere, iar acesta i-a spus că poate peste câteva zile "când vor bea şi un spriţ". Şerban a precizat că îl cunoştea pe Motoc de dinainte de anul 2000, când lucra la IGPR, însă nu erau în relaţii de amiciţie.

Totodată, fostul şef DGIPI a spus că, în acest moment, analizând situaţia, din toată atitudinea sa, Motoc a dorit să-l provoace. Şerban a argumentat această afirmaţia relatând că la o întâlnire pe care au avut-o la hotelul "Howard Johnson" cu Motoc care "a venit fără să i se ceară, cu documente" - citaţii, adrese - fără însă să spună că este delegat în dosarul privind terenurile din Băneasa în care era cercetat omul de faceri Popoviciu.

Întrebat care este explicaţia plauzibilă pentru a organiza o întrevedere de către un şef al DGIPI cu un ofiţer de poliţie judiciară a DNA şi un om de afaceri vizat într-un dosar penal, Şerban a răspuns: "M-am gândit că vrea să se edifice cu privire la Popoviciu".

Cornel Şerban a mai spus că a intermediat respectiva întrevedere de la hotelul "Howard Johnson" unde Motoc a prezentat nişte citaţii şi adrese către o firmă şi i-a sugerat lui Şerban să expedieze documentele, dar nu prin poştă, ci printr-o altă procedură mai rapidă. Atunci, Şerban a spus că s-a oferit să-i dea o maşină care să ducă actele, însă Motoc a evitat acest subiect.

De asemenea, fostul şef DGIPI a relatat judecătorilor împrejurările în care a ajuns să-l pună în legătură pe Ion Motoc cu Puiu Popoviu, precizând că Motoc a insistat pentru a avea o astfel de întrevedere.

Pe tot parcursul audierii, Şerban a spus că a aflat mai târziu faptul că Motoc era delegat în cercetarea dosarului referitor la Puiu Popoviciu, respectiv contractul Băneasa Investments SA.

Şerban a spus că nu-şi aminteşte dacă Motoc i-a comunicat motivul pentru care vrea să se vadă şi că, la insistenţele acestuia, s-au întâlnit la mijlocul lunii decembrie, anul trecut, la restaurantul "Codrii Cosminului" unde a participat şi Petre Pitcovici.

În cadrul discuţiei, Motoc a abordat activitatea din cadrul DNA, respectiv "cum îi învaţă pe procurori meserie căci sunt tineri".

În acest context, Motoc i-a spus lui Şerban că ar dori să-l cunoască pe Popoviciu spunând că acesta ar avea un dosar care s-ar afla în lucru la un "anume Ţuluş". Tot în acest context s-a vorbit despre faptul că la DNA sunt dosare nelucrate încă din 2000- 2006.

Şerban a precizat în faţa instanţei că are o relaţie amicală cu Popoviciu dar acesta nu l-a rugat să intervină în vreun dosar şi nici nu a primit ceva de la el.

De altfel, într-o discuţie anterioară pe care a avut-o cu Motoc, Şerban i-a spus că îl cunoaşte pe Popoviciu.

Cornel Şerban a mai declarat, miercuri, instanţei supreme, că, pe parcursul lunii decembrie 2008, a fost apelat telefonic de consulul Tiberiu Dinu care i-a comunicat faptul că la adresa unui alt demnitar român a fost trimis un mesaj telefonic de ameninţare, ulterior, urmându-se procedurile legale.

Preşedinta completului de judecată, Livia Stanciu, l-a pus să explice acuzaţia adusă de către procurorul Claudia Roşu privind faptul că, în perioada 27 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, folosindu-se de poziţia pe care o avea, Cornel Şerban a pus la dispoziţie consulului României la Milano Tiberiu Dinu, la solicitarea acestuia, o listă detaliată a convorbirilor purtate de la un post telefonic mobil.

În primă fază, Şerban a spus că, în virtutea funcţiei, avea legături cu foarte mulţi consuli şi cu toţi ataşaţii din străinătate, iar posibila ameninţare a unui demnitar şi respectiva posibilă implicare a unui lucrător consular din acea zonă impunea urmarea procedurilor legale, fapt consemnat şi de martori audiaţi în dosar.

Şerban a spus că reprezentantul parchetului nu i-a prezentat proba materială privind transmiterea datelor despre care spune că le-ar fi comunicat.

Concret, Şerban a susţinut că, la jumătatea lunii decembrie 2008, a fost apelat de consulul Dinu care a comunicat faptul că există o ameninţare la adresa unui demnitar, iar în aceste condiţii a luat legătura cu Bogdan Teodorescu care are în atribuţii verificarea unor astfel de solicitări. Fostul şef al DGIPI a susţinut că i-a cerut acestuia să înregistreze lucrarea şi să demareze procedurile care se impun.

Totodată, Şerban a mai spus că a mai primit o solicitare de la Consulatul de la Milano referitoare la verificarea unei convorbiri telefonice ce aparţinea unei persoane din cadrul Consulatului şi despre care avea suspiciuni cu privire la activitatea acestuia. Şi această cerere a fost transmisă, în condiţii oficiale, pentru verificare, a spus Şerban.

"Deşi am solicitat procurorului de caz să verifice în cadrul instituţiei în care activa că cele două solicitări ale Consulatului de la Milano au urmat căile legale, nu am primit niciun răspuns şi nici nu mi-a fost prezentat documentul care să ateste că au fost respectate procedurile legale", a precizat Cornel Şerban.

Audierea lui Cornel Şerban a durat aproximativ două ore.

Instanţa l-a mai audiat pe ofiţerul DGA Petru Pitcovici, audierile continuând cu omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Instanţa supremă a reluat, miercuri, dezbaterile în recursul procurorilor DNA la decizia de cercetare în libertate a fostului şef al DGIPI Cornel Şerban, a ofiţerului DGA Petru Pitcovici şi a omului de afaceri Gabriel Popoviciu, procesul fiind amânat, în urmă cu două zile, din motive procedurale.

Dezbaterile au loc în şedinţă publică, după ce instanţa a respins cererea unui avocat privind declararea dezbaterilor ca nepublice, pe motiv că procesul presupune luarea în discuţie a unor acţiuni operative aflate în curs de desfăşurare legate de acest dosar.

În urmă cu o săptămână, Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea în libertate a lui Cornel Şerban, a lui Petru Pitcovici şi a omului de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu, cei trei având interdicţie de a părăsi ţara. Procurorii DNA au declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

În acest dosar, procurorii DNA i-au reţinut pe Cornel Şerban, Petru Pitcovici, Gabriel Popoviciu şi Ioan Alecu.

Procurorii anticorupţie nu au mai formulat cerere de arestare preventivă pentru Ioan Alecu, fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, considerând că a fost cinstit pe parcursul audierilor şi că a colaborat cu anchetatorii.

Potrivit DNA, Ioan Alecu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, iar Gabriel Aurel Popoviciu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, Ilie Şerban Cornel este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase, în timp ce Petru Pitcovici este cercetat pentru favorizarea infractorului.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici