Cosma: Dosarul a pornit, probabil, de la duşmănii. Ştiţi legea pensiilor, cu număratul de trei ori

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat, miercuri, la ieşirea de la ICCJ, că dosarul în care a fost reţinut a pornit, probabil, de la "duşmănii", de la cei care "au avut judeţul Prahova până în 2012", arătând: "Nu ştiţi legea pensiilor, cu număratul de trei ori ?".

646 afișări
Imaginea articolului Cosma: Dosarul a pornit, probabil, de la duşmănii. Ştiţi legea pensiilor, cu număratul de trei ori

Mircea Cosma (Imagine: Lucian Radulescu/ Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a plecat de la instanţa supremă, însoţit de un cadru medical care îi ţinea o perfuzie, în jurul orei 15.50, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere, dar înainte ca judecătorii să decidă cu privire la cererea de arestare.

Cosma a spus, la ieşirea din sala de judecată, că are tensiune arterială 18 şi că trebuie să se întoarcă la spital.

Întrebat despre acuzaţiile din dosarul în care a fost reţinut, Cosma a spus: "Este un dosar penal cu două capete de acuzare. O să le lămurim, o să le demontăm".

Întrebat dacă îi cunoaşte pe Răzvan Alexe şi Marcel Păvăleanu, preşedintele CJ Prahova a spus că îi ştie. În cazul lui Alexe, Cosma a spus că "a fost şef de cabinet în Bucueşti, la deputatul Răzvan Ţurea".

Întrebat cum îi caracterizează pe cei doi, Cosma a spus: "Eu sunt dintr-o generaţie, ei din alta, nu ştiu cum să-i caracterizez".

Întrebat de la ce crede că i se trage acest dosar, Cosma a arătat că ar putea fi vorba de unele "duşmănii", iar solicitat să precizeze din partea cui, a spus: "A cui a fost judeţul Prahova până în 2012. Păi nu ştiţi legea pensiilor cu număratul de trei ori ? De la mai mulţi, care nu mai au răbdare să duc mandatul ăsta până la capăt. Nu-i ştiu, sunt denunţători, sunt martori sub acoperire", lăsând să se înţeleagă că face referire la fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.

Întrebat în legătură cu contractele în legătură cu care este vizat în acest dosar, preşedintele CJ Prahova a spus: "Alte prostii!... Poveşti de adormit copiii".

Cosma a fost adus miercuri, la ora 12.00, cu ambulanţa de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde s-a judecat cererea procurorilor de arestare preventivă pentru corupţie, el fiind însoţit de mai multe cadre medicale şi având o perfuzie la o mână.

Propunerea de arestare preventivă a lui Cosma a fost formulată de procurorii DNA, care l-au reţinut marţi, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie l-au reţinut marţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, pe Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice. Procurorii au cerut ICCJ şi arestarea preventivă a acestuia.

Comisia de medici cardiologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti care l-au consultat pe Mircea Cosma a decis că acesta poate fi externat petnru a fi dus la instanţa supremă, recomandarea fiind ca şeful CJ Prahova să fie transferat la Spitalul Penitenciar Jilava, în cazul în care va fi arestat.

Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, iar ulterior, pentru că avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unde a fost internat în secţia de Cardiologie.

În dosarul în care a fost reţinut Cosma, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

Vlad şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că preşedintele CJ Prahova şi fiul acestuia sunt vizaţi de procurorii anticorupţie în dosarul în care este arestat preventiv Răzvan Alexe, denunţat pentru trafic de influenţă de către un om de afaceri care are contracte cu CJ Prahova. Alexe este cunoscut drept un apropiat al conducerii CJ Prahova şi ca prieten al deputatului Vlad Cosma.

Răzvan Alexe este inculpat, alături de fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi de alte persoane, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, prin achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii făcute prin aproximativ 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip "fantomă”. În acelaşi dosar sunt urmărite penale şi firmele Marconstruct şi Star T&D, alături de alte peste o sută de companii, între care Parcul Industrial Ploieşti, deţinut de Consiliul Judeţean Prahova, Roşia Montană Gold Corporation şi Tehnologica Radion.

Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, se află la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. El a deţinut această funcţie în perioada 2000 - 2004, fiind ales atunci de membrii Consiliului Judeţean în urma înţelegerilor politice. În mandatul 2004 - 2008, când preşedinte al CJ Prahova a fost Florin Anghel, reprezentant al PC, Cosma a fost ales vicepreşedinte al CJ Prahova, funcţie din care a demisionat, rămânând consilier judeţean. După o perioadă în care nu s-a aflat în prim-planul politicii locale, în august 2009 Mircea Cosma a preluat conducerea organizaţiei Prahova a PSD, înlăturându-l din această funcţie pe fostul ministru de interne Marian Săniuţă, care din momentul congresului în care Cosma a fost ales nu s-a mai implicat în activitatea PSD, ulterior demisionând din acest partid. La alegerile din 2012, Cosma a fost reales preşedinte al CJ Prahova.

De asemenea, Mircea Cosma este vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici