„De câteva zile încoace, mai precis din 1 mai, locuitorii Municipiului Constanța au reclamat un miros de produse petroliere, în mai mult zone din oraş. De la primele sesizări, atât pe 1 mai, cât şi în data de 2 mai, echipa de permanență a Comisariatului Judeţean Constanța al Gărzii Naţionale de Mediu a început verificările, împreună cu echipele de intervenţie ale RAJA SA și ISU Dobrogea, desfășurând inspecţii în zonele în care s-a resimţit şi a fost reclamat acest miros”, informează Garda de Mediu.
Potrivit instituţiei, în ambele zile, măsurătorile efectuate de către laboratorul ISU Dobrogea şi ENGIE, precum şi staţiile de monitorizare fixe ale APM Constanţa nu au înregistrat prezenţa unor gaze sau emisii COV (compuşi organici volatili) care să depăşească valorile normale.
„Pentru o scurtă perioadă, mirosul a dispărut, pentru ca în data de 3 mai, în jurul orei 10:00, acesta să fie resimţit din nou. Verificările comisarilor Gărzii de Mediu Constanţa împreună cu reprezentanţii RAJA SA şi ISU Dobrogea au continuat inclusiv pe traseele de colectare/evacuare a apelor uzate ale operatorului de apă care gestionează reţeaua orăşenească şi în zona mai multor cămine de vizitare şi colectare a apei menajere şi pluviale, fără însă a fi identificate produse petroliere în aceste reţele”, se mai arată în mesajul instituției.
În condiţiile în care staţiile de monitorizare fixe ale APM pentru determinarea calităţii aerului nu au înregistrat depăşiri la indicatorii monitorizaţi, iar monitorizarea cu laboratorul ISU Dobrogea nu a indicat prezenţa unor gaze în atmosferă, Garda de Mediu Constanţa a apelat la ajutorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, care au trimis autolaboratorul pentru determinări ale calităţii aerului în mai multe zone ale oraşului.
„În urma măsurătorilor efectuate, nici acestea nu au determinat depăşiri ale limitelor admise la principalii parametrii ai calităţii aerului (NO, NO2, NOx, NH3, azot total, CO, SO2, H2S, benzen, toluen şi COV)”, arată Garda de Mediu.
Instituția subliniază că măsurătorile şi verificările în teren vor continua şi în perioada următoare, până la identificarea sursei mirosului reclamat.