Costică Argint îi scrie lui Tăriceanu că Ambasada română din Italia îi discriminează pe romi

Liderul romilor din Italia, Costică Argint, i-a adresat premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că reprezentanţii asociaţiei sale nu au fost invitaţi la întâlnirea ministrului de Interne cu diaspora şi acuză ambasada română de discriminare.

1 afișare
Imaginea articolului Costică Argint îi scrie lui Tăriceanu că Ambasada română din Italia îi discriminează pe romi

Costică Argint îi scrie lui Tăriceanu că Ambasada română din Italia îi discriminează pe romi

"Stimate domnule prim-ministru, vă adresez prezenta scrisoare deschisă, aducându-vă la cunoştinţă un fapt petrecut de curând în Italia (Roma)cu ocazia întâlnirii domnului ministru de Interne al României cu diaspora română din Italia şi care a creat o stare de tensiune şi indignare în rândul românilor de origine romă, membri ai Asociaţiei Refugiaţilor Politici Rromi şi Români din Italia. Membrii asociaţiei noastre sunt dezamăgiţi şi indignaţi de faptul că au fost din nou ocoliţi", afirmă Argint, care este preşedintele acestei asociaţii.

În scrisoarea deschisă remisă, marţi, agenţiei MEDIAFAX, el acuză Ambasada României că are un comportament "discriminatoriu şi lipsit de respect" faţă de cetăţenii români de etnie romă, neţinând cont că şi aceştia se bucură de drepturi constituţionale, care le permit să participe la discutarea problemelor care îi privesc.

Costică Argint reaminteşte că "ţiganii, buni sau răi, sunt tot cetăţeni ai României" şi cere guvernului să îi sprijine pe aceştia când au probleme şi după caz să
îi critice sau să îi pedepsească atunci când încalcă legea.

"Faptul că se discută probleme ale cetăţenilor români care trăiesc în afară graniţelor României evitându-se participarea rromilor români care trăiesc în număr foarte mare în afara graniţelor contravine Constituţiei şi democraţiei, inclusiv a recomandărilor Consiliului Europei, care urmăreşte cu mare atenţie evoluţia relaţiilor guvernului român faţă de rromii din România", se arată în scrisoare.

Costică Argint reaminteşte atitudinea critică pe care a avut-o faţă de ambasada română la întâlnirea premierului Tăriceanu cu reprezentanţii diasporei româneşti din Italia şi spune că nimic nu s-a schimbat, întrucât comportamentul angajaţilor acesteia nu s-a îmbunătăţit.

El susţine că din acest motiv Ambasada României din Roma evită să îl invite la întâlnirile organizate de această instituţie. Conform lui Argint, în timp ce autorităţile italiene invită reprezentanţii asociaţiei pe care o conduce la discuţii pe tema situaţiei romilor, în România "s-a făcut o tragedie" pe tema întâlnirii pe care el a avut-o cu premierul în 7 noiembrie 2007.

Argint susţine că Asociaţia Refugiaţilor Politici Rromi şi Români din Italia a fost invitată telefonic în data de 22 ianuarie, la orele 18.00, de Secretariatul Ministerului Afacerilor Sociale să participe, alături de delegaţiile de rromi din Muntenegru, Bosnia- Herţegovina, Serbia care trăiesc pe teritoriul italian, inclusiv asociatiile de rromi italieni la o întrunirea organizată de Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Sociale cu o delegaţie a Consiliului Europei.

"Invitaţia fiind făcută cu 20 ore înaintea începerii întâlnirii, asociaţia noastră i-a declinat participarea din motiv că timpul material era extrem de scurt pentru a pregăti un material eficient pe care delegaţia noastră să-l fi prezentat, dat fiind faptul că tema discuţiilor era foarte importantă (xenofobie şi discriminare rasială)", se arată în scrisoare.

Costică Argint anunţă că membrii asociaţiei pe care o conduce au decis să organizeze un miting de protest în faţa Ambasadei României, în timpul căruia îşi vor arde paşapoartele, şi că iau în calcul şi posibilitatea de a renunţa la cetăţenie, dacă reprezentanţa diplomatică nu îşi schimbă comportamentul "discriminatoriu".

El se prezintă drept "«interlopul-infractor» care a criticat vehement lipsa de obiectivitate a mass-media italiene şi prezentarea în mod eronat a evenimentelor cu privire la cele două fete numite «asasine» românce şi continuând cu cazul Mailat".

Ministrul de Interne Cristian David a participat, în 23 ianuarie, la Roma, la Conferinţa europeană privind populaţia romă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici