Costin: BNS nu iese în stradă pentru majorarea tuturor salariilor cu 50 la sută

Biroul Exectiv al BNS a hotărât că se va alătura celorlalţi sindicalişti numai dacă vor ajunge la un acord comun privind cererile de majorare salarială şi consideră că o majorare de 50% a salariilor tuturor bugetarilor, indiferent de veniturile actuale ale acestora, va crea discrepanţe foarte mari.

12 afișări
Imaginea articolului Costin: BNS nu iese în stradă pentru majorarea tuturor salariilor cu 50 la sută

Costin: BNS nu iese în stradă pentru majorarea tuturor salariilor cu 50 la sută (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anunţat, joi, că vor participa la acţiunile de protest anunţate de ceilalţi sindicalişti dacă se ajunge la un punct de vedere comun, altfel îi vor reprezenta singuri pe salariaţii afiliaţi la confederaţie.

Dumitru Costin spune că nu susţine o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 50 la sută. În opinia acestuia, este "imoral" să ceri 50 la sută în sectorul bugetar şi pentru cei care au salarii mici, şi pentru cei care au salarii foarte mari.

''În momentul de faţă este nevoie de corelaţie semnificativă a salariilor. Trebuie făcută concomitent cu stoparea cheltuielilor nejustificate din sistemul educaţional. Din cei şase la sută din PIB acordaţi pentru Educaţie, doar 37 la sută reprezintă cheltuieli de salarii, în timp ce media pe economie este de 42 la sută", a explicat Costin.

Acesta consideră că soluţia ieşirii din criză este "o negociere temeinică cu date şi cifre", până la 1 ianuarie, când problema trebuie tranşată, astfel încât de la 1 ianuarie profesorii să intre pe o grilă nouă de salarizare.

În ceea ce priveşte funcţionarii publici, liderul BNS susţine eliminarea distorsiunilor din sectorul public printr-o lege unitară de salarizare în acest sistem.

Costin spune că în sectorul public există o creştere salarială de 6,3 la sută. "Guvernul are grijă ca alte componente ale câştigului să fie mari. De exemplu, fondul de premiere de 26 la sută, orele suplimentare de 20 la sută, indemnizaţia pentru cumulul de costuri şi bonificaţii, toate hotărâte de şefi, toate acestea ducând la menţinerea clientelei din sectorul public", a precizat Costin.

În domeniul Sănătăţii, Costin spune că din 1999 până în 2008 bugetul alocat Sănătăţii a crescut de zece ori, dar salariile personalului sanitar nu au cunoscut aceeaşi creşteri, fiind cheltuiţi foarte mulţi bani nejustificat.

"Cererea revendicativă a celor din Sănătate, de majorare cu 50-60 la sută a salariilor, nu poate fi onorată, trebuie stopate cheltuilelile nejustificate", a mai adăugat Costin.

Din sindicaliştii BNS, doar 10 la sută sunt bugetari.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici