Covasna: Maratonul comemorativ de Ziua Maghiarilor va avea loc, după o înţelegere cu CNADNR

Maratonul comemorativ organizat anual de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în judeţul Covasna, care risca să fie anulat anul acesta din cauza unei taxe pentru ocuparea unei porţiuni de drum în timpul manifestării, va avea totuşi loc, după ce organizatorii au ajuns la o înţelegere cu CNADNR.

283 afișări
Imaginea articolului Covasna: Maratonul comemorativ de Ziua Maghiarilor va avea loc, după o înţelegere cu CNADNR

Covasna: Maratonul comemorativ de Ziua Maghiarilor va avea loc, după o înţelegere cu CNADNR (Imagine: Alex Dima/Mediafax Foto)

Preşedintele Cercului de alergare "Gal Lajos" din Sfântu Gheorghe, Csutak Tamas, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că organizatorii maratonului comemorativ din 15 Martie, aflat la a treisprezecea ediţie, au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii CNADNR, după ce au fost "în impas" din cauza taxei pentru ocuparea unei porţiuni de drum în timpul manifestării.

Csutak a explicat că anul trecut a apărut o ordonanţă care prevede că, pentru avizarea manifestărilor culturale, artistice şi sportive care se desfăşoară pe drumurile aflate sub autoritatea CNADNR se percepe o taxă de 10 euro pe oră, plus 40 de euro pe kilometru, astfel că suma pe care organizatorii ar fi trebuit să o plătească pentru traseul Breţcu - Chichiş - Sfântu Gheorghe se ridica la circa 2.400 de euro.

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii companiei, s-a stabilit însă că se plăteşte taxa de 10 euro pe oră, respectiv 60 de euro, şi în plus 40 de euro pentru un kilometru când sportivii vor fi efectiv obligaţi să ocupe drumul naţional.

Astfel, organizatorii maratonului au achitat în total 100 de euro.

Csutak a explicat că participanţii vor porni, sâmbătă, la ora 9.30, de la Breţcu, urmând să ajungă la Sfântu Gheorghe la ora 18.00.

Zeci de sportivi iau startul în fiecare an la maratonul dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindeni - 15 Martie, parcurgând zeci de kilometri alergând sau pe bicicletă, iar evenimentul este organizat în fiecare an în diferite zone ale judeţului Covasna. Anul acesta a fost stabilit traseul Breţcu - Chichiş - Sfântu Gheorghe.

Sportivii se opresc, timp de câteva minute, în fiecare localitate pentru a depune coroane de flori la monumentele în memoria luptătorilor şi martirilor Revoluţiei ungare din 1848-1849, iar o singură coroană este purtată tot drumul şi este aşezată la final la monumentul istoric dedicat Zilei libertăţii maghiarilor din Parcul Central Elisabeta din Sfântu Gheorghe.

Pe această coroană semnează toţi primarii acelor localităţi prin care trec sportivii în cadrul acestui maraton omagial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici