CSM reclamă maniera ocultă a Ministerului Justiţiei în iniţiativele privind magistraţii

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, susţine într-o scrisoare deschisă adresată magistraţilor, că Ministerul Justiţiei, "într-o manieră complet lipsită de transparenţă", intenţionează să promoveze modificări de substanţă ale celor trei legi privind magistratura.

21 afișări
Imaginea articolului CSM reclamă maniera ocultă a Ministerului Justiţiei în iniţiativele privind magistraţii

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş (Imagine: Mediafax Foto)

În calitatea sa constituţională, de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră inadmisibil ca situaţii precum criza economică şi financiară, problemele de finanţare a sistemului judiciar sau discriminările de natură salariale să fie folosite ca pretext pentru a justifica o extindere a influenţei Executivului asupra Autorităţii judecătoreşti sau pentru limitarea independenţei justiţiei, bazată la rândul său pe statutul magistratului şi gestionarea carierei acestuia exclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Un astfel de rezultat ar reprezenta o destructurare a statului de drept, aflat la baza democraţiei constituţionale, şi o încălcare a înseşi fundamentelor juridice pe care se bazează construcţia comună europeană.

"În limitele atribuţiilor sale, Consiliul Superior al Magistraturii va respinge cu fermitate orice tentativă de această natură. Este însă evident că dezamorsarea situaţiei actuale nu se poate întemeia decât pe solidaritatea judecătorilor şi procurorilor şi pe implicarea cât mai importantă a acestora în procesul decizional privind aspectele fundamentale ale funcţionării justiţiei. Sunt sigur că această premisă va fi realizată, prin natura profesiei lor, magistraţii, fie judecători, fie procurori, fiind obişnuiţi să distingă adevărul din spatele vorbelor", susţine şeful CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii încurajează instanţele şi parchetele de toate gradele să-i semnaleze problemele specifice cu care se confruntă, în special în contextul actual marcat de lipsa acută a resurselor, precum şi orice împrejurare care poate fi de natură să pericliteze buna lor funcţionare sau respectarea independenţei şi misiunii lor.

"În final, doresc să mulţumesc, atât în nume personal, cât şi al colegilor mei, membri ai Consiliului, tuturor judecătorilor şi procurorilor care, în ciuda contextului economico-financiar, al atacurilor aduse statutului lor şi a altor dificultăţi cu care se confruntă, continuă să-şi facă datoria, să-şi respecte misiunea şi roba şi să contribuie la înfăptuirea actului de justiţie", se arată în încheierea scrisorii.


Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici