Cum ajungem la mare? Cât costă şi cât durează drumul până pe litoral, din cele mai importante oraşe din România

Odată cu încălzirea vremii, din ce în ce mai mulţi turişti vor alege litoralul pentru a-şi petrece zilele libere. Iată cât durează drumul până la mare, cu trenul, maşina sau autocarul, din principalele oraşe ale ţării şi câţi bani trebuie să scoată turiştii din buzunar pentru a ajunge la Constanţa.

22122 afișări
Imaginea articolului Cum ajungem la mare? Cât costă şi cât durează drumul până pe litoral, din cele mai importante oraşe din România

Cum ajungem la mare? Cât costă şi cât durează drumul până pe litoral, din cele mai importante oraşe din România (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

BUCUREŞTI

Bucureştenii se pot considera privilegiaţi, distanţa dintre Capitală şi Constanţa fiind de puţin peste două sute de kilometri, pe autostradă, cea mai mică dintre primele cinci oraşe ale ţării. În caz că aleg să ia trenul din Gara de Nord, turiştii trebuie să se aştepte la o călătorie care poate dura de la două ore şi 25 de minute, cu Inter Regio, (la care biletul costă între 62 şi 92 de lei) până la şase ore şi jumătate, cu trenul Regio, de trei ori mai ieftin.

Pe lângă apropierea dintre oraşe, bucureştenii beneficiază şi de Autostrada Soarelui, circulabilă pe întreaga lungime, care scurtează durata călătoriei. Astfel, circulând cu viteza maximă admisă, un drum cu autoturismul ar trebui să dureze puţin peste o oră şi jumătate, însă, ţinând cont de restricţiile temporare şi de aglomeraţie, turiştii trebuie să se aştepte la o călătorie de aproximativ două ore, care costă în jur de 100 de lei.

Autocarele ajung la malul mării între trei ore şi trei ore şi jumătate, în funcţie de companie, iar biletele costă între 40 şi 60 de lei. Un zbor cu avionul ar trebui să dureze în jur de jumătate de oră dar, momentan, nu există curse interne directe spre Constanţa.

IAŞI

Distanţa dintre Constanţa şi Iaşi este de aproape 450 de kilometri, pe şosea, şi 480 de kilometri cu trenul. Folosind serviciile CFR, turiştii ieşeni ar ajunge la Constanţa în nouă ore şi 45 de minute, cu Inter Regio, cursă directă, la care biletele costă între 94 şi 146 de lei. O variantă mai rapidă, care durează puţin peste nouă ore, presupune schimbarea trenului la Buzău şi costă între 118 lei, la clasa a doua, şi 488 de lei, la vagon de dormit, în regim single.

Dacă aleg autoturismul, călătorii trebuie să se aştepte la un drum de şase ore, care le va scoate din buzunare în jur de 200 de lei. O călătorie cu autocarul, de la Iaşi la Constanţa, durează opt ore şi 30 de minute şi costă 90 de lei.

CLUJ-NAPOCA

Al treilea oraş din România, din punct de vedere al numărului de locuitori, se află la aproximativ 670 de kilometri de Constanţa, pe şosea, şi la puţin peste 720 de kilometri, cu trenul. În caz că aleg să parcurgă distanţa cu trenul, turiştii au de înfruntat un drum direct de peste 14 ore, cu Inter Regio, care costă între 125 şi 260 de lei, ori o călătorie de 13 ore şi jumătate, prin Bucureşti, care costă între 141 şi 371 de lei.

Pe şosea, distanţa de la Cluj la Constanţa poate fi parcursă în şapte ore şi jumătate, pentru puţin peste 300 de lei, la un consum mediu de 7,5 litri la suta de kilometri. Drumul cu autocarul durează aproape 12 ore, iar preţul este 300 de lei dus-întors.

TIMIŞOARA

Dintre oraşele din România aflate în top 5, din punct de vedere al populaţiei, Timişoara e cel mai îndepărtat de Constanţa, distanţa dintre cele două localităţi fiind de aproape 780 de kilometri pe şosea şi 750 de kilometri pe calea ferată. Drumul cu trenul durează douăsprezece ore şi 15 minute, cu Inter Regio, şi costă între 125 de lei, la clasa a doua, şi 341 de lei, la vagon de dormit, în regim single.

În caz că aleg să parcurgă traseul cu autoturismul, turiştii timişoreni trebuie să se aştepte la o călătorie care durează aproape nouă ore şi necesită în jur de 350 de lei. Un drum cu autocarul până la mare îi costă pe turişti 140 de lei şi durează în jur de 15 ore şi jumătate, cu o oprire în Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici