Cum vrea Guvernul să le ia banii foştilor torţionari

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Justiţiei pregăteşte o lege privind foştii torţionari din perioada comunistă, prin care aceştia să nu se mai bucure de beneficii băneşti din partea statului român, în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi de justiţie.

334 afișări
Imaginea articolului Cum vrea Guvernul să le ia banii foştilor torţionari

Alexandru Vişinescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Premierul nu a precizat însă clar cum va afecta această lege pensiile foştilor torţionari şi nici dacă aceste pedepse vor intra în vigoare pe perioada proceselor în care aceştia sunt judecaţi sau după un verdict definitiv al instanţei.

 Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că proiectul de lege, care va fi făcut public în câteva zile de Ministerul Justiţiei, prevede că persoanele condamnate definitiv pentru uciderea sau torturarea unor persoane în perioada comunistă vor fi obligate să plătească despăgubiri cu o parte din pensia pe care o primesc de la stat.

Este vorba despre un procent semnificativ din pensia foştilor torţionari, care poate ajunge până la jumătate din venit şi care va fi folosit pentru despăgubirea victimelor lor, au mai explicat sursele gândul.

Guvernul caută deocamdată soluţii pentru a vedea dacă este posibil, din punct de vedere juridic, ca pensiile foştilor torţionari comunişti să fie sistate complet de statul român. Acest proces este dificil, deoarece pensia este garantată de lege prin dreptul la proprietate. Curtea Constituţională a decis că tăierea pensiilor este neconstituţională, în contextul măsurilor de austeritate promovate de guvernul Emil Boc, în 2010.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici