Curtea de Apel Bucureşti a anulat raportul ANI privind incompatibilitatea lui Remus Cernea

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care s-a constatat că Remus Cernea a fost în incompatibilitate, în calitate de deputat şi administrator al unei societăţi comerciale, decizia putând fi contestată cu recurs.

205 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti a anulat raportul ANI privind incompatibilitatea lui Remus Cernea

Remus Cernea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Instanţa a admis, luni, cererea lui Remus Cernea de anulare a raportului ANI din 17 octombrie 2013.

ANI a constatat atunci că deputatul Remus Cernea a fost în incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan şi funcţia de administrator al SC Sed Nove SRL, în perioada 20 decembrie 2012 - 20 septembrie 2013.

Astfel, Remus Cernea a încălcat dispoziţiile articolului 82, alineatul 1, litera a) din Legea 161/2003, potrivit cărora calitatea de deputat este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale, arăta ANI.

În schimb, Remus Cernea arăta, tot în 17 octombrie 2013, că a fost administrator al unei firme care nu a avut nicio activitate timp de 6 ani, iar la începutul mandatului de deputat şi-a cedat părţile sociale, în valoare de 100 de lei, şi a fost înlocuit din funcţia de administrator.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a spus că instituţia pe care o conduce va face recurs la decizia CAB de luni.

Remus Cernea precizează, într-un comunicat remis marţi MEDIAFAX, că, după validarea mandatulului său de deputat, prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 45/20.12.2012, "în cel mai scurt timp posibil şi înlăuntru termenului de 15 zile prevazut de art. 83 alin. 1 din Legea nr. 161/2003", a sesizat "posibila situaţie de incompatbilitate" şi a arătat că optează pentru demnitatea publică şi demisionează din funcţia de administrator al societăţii comerciale respective. Acest document a fost înregistrat la biroul secretarului general al Camerei Deputatilor sub numarul 51/19/03.01.2013, precizează acesta.

Totodată, el spune că a trimis, la data de 30 ianuarie 2013, Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi din cadrul Camerei Deputaţilor "toate documentele care atestă încetarea calităţii de asociat şi administrator în cadrul societăţii comerciale în cauză, respectiv contractul de cesiune de părţi sociale şi Hotărârea Adunarii Generale a Asociaţilor nr. 1/30.01.2013".

Prin aceeaşi hotărâre a Adunării Generale a Asociaţilor a fost împuternicită o persoană să se ocupe de înregistrarea menţiunii la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În aceeaşi zi, Comisia juridică a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o adresă în care se spune că deputatul nu este în incompatibilitate, mai arată Remus Cernea.

"Din analiza si interpretarea prevederilor art. 5 alin. 1 si 2 din Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comerţului rezultă că înregistrarea în Registrul Comerţului este o formalitate necesară pentru opozabilitatea actului şi nu pentru valabilitatea sa. Or, calitatea mea de administrator al societăţii comerciale a încetat la data la care a fost luată Hotărarea Adunării Generale a Asociaţilor", mai spune Cernea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici