Datini şi superstiţii legate de sărbătoarea Bunei Vestiri

Creştinii ortodocşi trebuie să mănânce miercuri peşte şi să evite cearta, ca să nu aibă pagubă la casă pe parcursul întregului an - acestea sunt doar două dintre credinţele populare legate de sărbătoarea Bunei Vestiri.

272 afișări
Imaginea articolului Datini şi superstiţii legate de sărbătoarea Bunei Vestiri

Datini şi superstiţii legate de sărbătoarea Bunei Vestiri (Imagine: Mediafax Foto)

Creştinii prăznuiesc, miercuri, Buna Vestire, ziua în care îngerul Gabriel a vestit-o pe Fecioara Maria, că va naşte pe Fiul Celui Prea Înalt. După credinţa celor mai mulţi români, sărbătoarea de miercuri este la fel de importantă ca Paştele.

În credinţa populară se spune că dacă de Buna Vestire un copil va umbla în jurul stupilor cu o lumânare de la biserică aprinsă, albinele vor face multă miere. În timpul acestei sărbători, femeile fac un foc mare în curtea casei şi pun pe pragul uşii pâine, sare şi apa ca să se încălzească, să bea şi să mănânce îngerii. Bătrânii mai spun că în timpul acestei sărbători este mare păcat să lucrezi.

O altă tradiţie spune că în această zi este păcat să cauţi găina de ou şi să pui cloşca, pentru că, se crede că puii vor ieşi strâmbi şi cu două capete. În satele de pe Mureş se crede că de Buna Vestire se dezleagă limba cucului, care va cânta până de Sânziene, zi în care se dezleagă şi limba celorlate păsări cântătoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici