Video David: Achiziţia din 2006 a Loganurilor, angajată de Blaga, Ager Leasing avea probleme

Ministrul de Interne, liberalul Cristian David, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că procedura de achiziţie a autospecialelor pentru Poliţie a fost angajată de predecesorul său, democratul Vasile Blaga, deşi firma Ager Leasing era cercetată pentru restituiri ilegale de TVA.

77 afișări

Rep.: Dar este în vizorul dumneavoastră şi Ghiorghi Plai?

C.D.: Evident!

Rep.: Şi având în vedere scandalul privind cazul Larisa Chelaru?

C.D.: Pentru mine este mai important că Ghiorghi Plai a fost desemnat «Poliţistul anului» şi n-a fost desemnat de mine. Când a fost desemnat poliţistul anului, el şi-a asigurat respectul şi aprecierea colegilor lui poliţişti. Nu vorbeşte nimeni despre faptul că Ghiorghi Plai a primit titlul de «Poliţistul anului», nu vorbeşte nimeni că poliţistului anului, care a fost premiat pentru activitatea profesională la Crimă Organizată şi pentru rezultatele profesionale pe care le-a obţinut, a trebuit să accepte şi, până la urmă aceasta este responsabilitatea care revine oricărui şef de structură, consecinţele - care nu-i sunt direct imputabile - ale cazului "Larisa". Rămâne de văzut, şi n-a fost niciodată discutat în mod clar, care este responsabilitatea profesională a lui. Dacă este o responsabilitate publică, managerială, altfel stau lucrurile. Dar din punct de vedere procedural sau al cercetărilor, nu a rezultat că Ghiorghi Plai este direct vinovat de vreo greşeală din punct de vedere al cercetării pe care ar fi trebuit să o finalizeze el.

Rep.: Care sunt avantajele pe care le-a adus angajaţilor MIRA mandatul dumneavoastră?

C.D.: Cred că au fost câteva chestiuni de fond pe care le-am făcut şi care au condus la îmbunătăţirea gradului de protejare a poliţiştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii. Este vorba în primul rând de faptul că poliţiştii vor beneficia de asistenţă juridică gratuită pentru orice eventuale plângeri îndreptate împotriva lor cu privire la fapte săvârşite în timpul exercitării profesiei. Este până acum unul dintre punctele foarte sensibile pe care poliţiştii l-au resimţit în activitatea lor, pentru că, după o investigaţie sau o anchetă, la adresa lor puteau fi făcute plângeri, sesizări, care i-ar fi târât în procese în instanţă sau cercetări nesfârşite în faţa cărora ar fi trebuit să facă singuri efortul de a-şi plăti asistenţa juridică.

A doua chestiune foarte importantă este modificarea pe care urmează să o aducem, atunci când întregul pachet privind modificările Codului penal vor fi adoptate de Guvern, dar în ceea ce ne priveşte vorbim de modificarea şi înăsprirea regimului de pedepsire a sancţiunilor de ultraj îndreptate împotriva poliţiştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii. Este foarte important ca poliţiştii să fie asiguraţi că împotriva lor nu pot să fie făcute, nu doar acte de agresivitate, dar şi gesturi obscene sau insulte sau calomnii făcute în timpul desfăşurării activităţii poliţiştilor. Poliţiştii au nevoie de o protecţie corespunzătoare pentru a putea să aibă o autoritate pe măsură şi pentru acest lucru am pledat şi poate că ar fi fost bine ca acest lucru să se fi întâmplat mai devreme.

Şi poate multe dintre lucrurile pe care Poliţia le-a înregistrat în această perioadă ar fi putut fi evitate dacă cadrul legal ar fi permis o manifestare mai autoritară a Poliţiei sau, altfel spus, n-ar fi fost prea permisiv pentru cei care nu au arătat respect faţă de autoritatea Poliţiei.

O a treia chestiune ţine de asigurările pentru viaţă şi sănătate a poliţiştilor. Această lipsă a fost corectată prin faptul că am oferit despăgubiri poliţiştilor care în timpul exercitării profesiei au accidente care se finalizează cu invaliditate sau, Doamne fereşte, cu deces. Aceştia sau familiile lor, în caz de deces, vor primi despăgubiri corespunzătoare: 20.000 pentru deces, 10.000 pentru invaliditate de gradul I, respectiv 8.000 şi 6.000 pentru gradele de invaliditate II şi III. Creşterea indicelui de ierarhizare pentru agenţi a fost făcută şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, tocmai pentru a încuraja selecţia agenţilor de poliţie şi vorbeam mai ales de agenţii de poliţie rutieră care trebuie cu prioritate angajaţi, date fiind nevoile tot mai mari ale structurilor de Poliţie Rutieră din întreaga ţară de a a avea cât mai mulţi lucrători.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici