Video David: Achiziţia din 2006 a Loganurilor, angajată de Blaga, Ager Leasing avea probleme

Ministrul de Interne, liberalul Cristian David, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că procedura de achiziţie a autospecialelor pentru Poliţie a fost angajată de predecesorul său, democratul Vasile Blaga, deşi firma Ager Leasing era cercetată pentru restituiri ilegale de TVA.

77 afișări

Rep.: Ce v-a determinat să semnalaţi ?

C.D.: Aveam informaţii cu privire la faptul că preţurile depăşesc cu mult preţul pieţei. Evident că, având doar informaţii înainte de a fi fost încheiat contractul, eu nu puteam să fac un proces de intenţie la vremea respectivă. Eu am avertizat: "Vedeţi că preţurile despre care se vorbeşte sunt cu mult deasupra preţurilor pieţei!".

Dar până la finalizarea, până la materializarea contractului, aceasta era doar o supoziţie. Fapta în sine putea fi probată sau demonstrată doar în măsura în care s-a încheiat contractul, pentru că altfel nu am fi rămas decât cu o simplă supoziţie, o simplă suspiciune, iar ea nu se putea materializa decât în momentul în care contractul se încheia. Şi aicea lucrurile au fost foarte clare.

Din momentul în care acest contract a fost încheiat, pentru că până la momentul respectiv vorbim nu de contract, ci de o procedură de încredinţare care s-a întins în momentul declanşării acesteia, respectiv în anul 2006 până la finalizare în anul 2008. Deci, iată, un proces care a durat aproximativ un an şi jumătate. Acest proces a însemnat evaluarea ofertelor, analizarea acestora şi încredinţarea propriu-zisă. Dar din momentul în care contractul a fost finalizat, eu am declanşat activitatea de control, acţiunea de control propriu-zisă asupra modului în care acest contract a fost realizat. Deci nu este niciun fel de fisură cu privire la modul în care am procedat.

Din punct de vedere instituţional, am făcut ceea ce trebuia. Ar fi fost vorba de o dovadă şi de imprudenţă şi interferare cu procesul de achiziţie şi un atac la imaginea instituţiei ca eu să mă antepronunţ public cu privire la această chestiune. Fiecare conducător de instituţie poartă responsabilitatea structurilor aflate în subordine, acest lucru este evident, dar cum ar fi fost ca eu să ies public şi să spun eu cred că preţurile pe care poliţia vrea să le pună într-un contract pe care nu l-a semnat dar pe care îl va semna, poate, mi se par mari? Cum ar fi arătat o astfel de afirmaţie ca o antepronunţare fără o probă concludentă ?

Rep.: La momentul acesta aveţi suspiciuni cu privire la firma Ager Leasing ?

C.D.: Au existat suspiciuni cu privire la această firmă. Ceea ce pe mine mă surprinde este că aceste suspiciuni nu sunt de dată recentă. Aceste suspiciuni ar fi trebuit să fie cunoscute şi la momentul în care s-a încheiat prima licitaţie privind cele 6.000 de Loganuri realizată de ministrul Blaga, pentru că această achiziţie s-a realizat în 2006, iar informaţii privind bonitatea sau nu a acestei firme, privind seriozitatea sau nu a acestei firme existau şi erau disponibile încă din 2005.

Poate că domnul Blaga ar trebui să-şi amintească dacă a ştiut sau nu la momentul când a cumpărat primele 6.000 de Loganuri, dacă ştia sau nu despre activitatea care la vremea respectivă era cunoscută a firmei leasing. Mă refer la activitatea în afara cadrului legal privind rambursările ilegale de TVA, privind anumite dosare care erau în lucru la momentul respectiv şi care ar fi trebuit să-i fie cunoscute atâta timp cât pretinde că ştia absolut tot şi că nu poate să se desprindă un ministru de ceea ce se întâmplă în structurile din subordinea sa.

Şi atunci ar trebui foarte bine să spună de ce la momentul 2006, când s-au făcut cele 6.000 de Loganuri, a ştiut sau nu despre activitatea, să spunem, mai puţin legală a firmei Ager, care ar fi trebuit să nu recomande nici pentru cele 6.000 de Loganuri pe care le-a achiziţionat ministrul Blaga.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici