Video David: Achiziţia din 2006 a Loganurilor, angajată de Blaga, Ager Leasing avea probleme

Ministrul de Interne, liberalul Cristian David, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că procedura de achiziţie a autospecialelor pentru Poliţie a fost angajată de predecesorul său, democratul Vasile Blaga, deşi firma Ager Leasing era cercetată pentru restituiri ilegale de TVA.

78 afișări

Rep.: Ce vreţi să spuneţi prin "vigilent"?

C.D.: De a verifica de cinci ori dacă preţurile care sunt acolo sunt conforme, înainte de a semna contractul. Este de la sine înţeles că, dacă îţi spune cineva: "Ai grijă că preţurile care sunt acolo nu sunt corecte şi depăşesc cu mult preţul pieţei", ce ar fi trebuit să facă oricine altcineva în faţa unor astfel de semnalări repetate ? Să verifice mai cu atenţie şi, eventual, să reverifice şi să rereverifice preţurile până când acestea îi aduceau confortul şi garanţia şi certitudinea că sunt reale. Această chestiune nu poate să fie desprinsă din context.

Păi dacă toată conducerea ministerului avertizează conducerea IGPR că acest contract are anumite probleme şi faptul că fostul inspector general a continuat procedura şi a nesocotit aceste avertizări, consecinţele le vede toată lumea. Păi, ce dovadă mai clară mai trebuie să facem?

Pentru mine va rămâne întotdeauna un mister cum a fost posibil ca, în ciuda avertizărilor repetate pe care conducerea ministerului le-a adus în atenţia inspectorului general, contractul să se realizeze în termenele şi preţurile pe care le avea în atenţie firma respectivă şi conducerea Poliţiei nu a făcut niciun demers de a diminua aceste preţuri şi de a le aduce în preţuri de bun simţ, în preţurile pieţei. Este o chestiune la care cercetările care se efectuează în prezent poate vor da un răspuns. Dar nu este acceptabil pentru nimeni. Este ca şi cum ai spune unui copil "Ai grijă, nu ai voie să te joci cu chibriturile!" şi, când ai întors spatele, vezi că a dat foc la casă.

Rep.: Câtă nevoie are Poliţia de autoturisme? Vă pun această întrebare în contextul în care Guvernul în bugetul pe 2009 nu prevede achiziţii de autoturisme de către instituţiile publice.

C.D.: Poliţia are nevoie de autospeciale pentru munca operativă. Este fără dubiu această chestiune. Este fără dubiu: Poliţia are nevoie şi de maşini, şi de dotări, dar nu în aceste condiţii. Poate nu s-a văzut în perioada în care această dezbatere a curs, e vorba de o achiziţie în sistem leasing, ceea ce înseamnă o plată eşalonată în ani.

De aceea, argumentul care se vehiculează acum este absurd: că sunt bani pentru aşa-zisele Loganuri, dar nu sunt bani pentru altceva. Este o prostie, pentru că respectivele Loganuri, unu - nu s-au cumpărat şi nu se vor cumpăra niciodată la preţurile respective, şi nu ne referim la Loganul propriu-zis, ci la dotare - şi doi - plăţile ar fi urmat de anul viitor şi s-ar fi făcut eşalonat în următorii ani.

Este absurd să spună cineva, decât într-o retorică electorală, că se aruncă banii pe fereastră pe Loganuri şi nu se face altceva cu banii respectivi. Banii respectivi în acest moment nu erau prevăzuţi şi nu au fost prevăzuţi în bugetul pentru anul 2008, pentru că primele plăţi ar fi început să fie făcute în anul 2009 şi de acolo, mai departe, până în anul 2011.

Rep.: Gheorghi Plai este inspector general interimar al Poliţiei Române. Va rămâne o numire definitivă la IGPR sau vizaţi pe altcineva?

C.D.: Nu am luat încă o decizie cu privire la titularizarea unui inspector general. Eu apreciez calităţile profesionale şi manageriale ale lui Ghiorghi Plai, de aceea am făcut propunerea ca el să preia interimar conducerea Poliţiei. Urmează o analiză a posibililor succesori ai chestorului Popa la conducerea Poliţiei Române şi, pe măsură ce vom finaliza această evaluare, voi face propunerea pentru numirea unui nou şef al Poliţiei.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici