De ce nu se poate pune în aplicare acum hotărârea privind reintroducerea măsurii de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

Prevederile care reglementează ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pot fi aplicate după ce, la nivel de administraţie locală sau administrator de drum, vor exista servicii publice, până atunci poliţiştii neputând să dispună ridicarea, chiar dacă HG-ul intră în vigoare.

4311 afișări
Imaginea articolului De ce nu se poate pune în aplicare acum hotărârea privind reintroducerea măsurii de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

Poliţiştii pot dispune ridicarea maşinilor doar dacă la nivel local este înfiinţat serviciu special (Imagine Viorel Dudau / Mediafax Foto)

Potrivit legii, prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii. Practic însă, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar este condiţionată, după cele 30 de zile, de faptul că, la nivel de administraţie publică sau administrator de drum, trebuie să existe un astfel de serviciu de ridicări. În caz contrar, poliţistul de la rutieră sau poliţistul local, cei care au dreptul potrivit noilor reglementări să dispună ridicarea respectivelor vehicule, nu pot aplica o astfel de măsură.

"Ea va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în acest moment nefiind publicată încă.(...) Am reglementat tehnic procedura, care nu era acoperită de către hotărârea de Guvern. Cum va face fiecare primărie în parte vom vedea. Noi o să avem discuţii cu fiecare în parte, la nivel local prin serviciile noastre rutiere şi dânşii îşi vor emite actele necesare la nivelul fiecărui administrator de drum. (…) Va fi necesară o perioadă de timp în care vor fi consultări, vor fi discuţii. Vom putea dispune când fiecare autoritate locală va avea acest serviciu. Textul va intra în vigoare, dar fiecare trebuie să-şi armonizeze propriile documente", a declarat comisarul şef Florentin Bărcea, şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, într-o conferinţă de presă organizată marţi.

Potrivit şefului Direcţiei Rutiere, se consideră staţionarea pe partea carosabilă "situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă", fiind interzisă oprirea voluntară a autovehiculelor pe pistele pentru biciclete şi pietoni, dar şi pe trotuar, exceptând aici situaţia în care sunt amenajări marcate corespunzător.

Faţă de trecut, acum se prevede că ridicarea se poate dispune de poliţistul de la rutieră sau de cel de la locală, continuu, pe durata a 24 de ore. Tot ca o noutate, paza autovehiculelor ridicate este obligatoriu să fie făcută de administratorul de drum sau administraţia publică locală, nu de firmă privată.

"Măsura ridicării se dispune în scris prin dispoziţie întocmită în trei exemplare cu următoarea destinaţie – un exemplar rămâne la emitent, al doilea exemplar administratorul drumului, iar cel de-al treilea pentru persoana care solicită restituirea vehicului. (…) Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau administraţia locală. Pe perioada depozitării, autovehiculele ridicate se află în paza administratorului public sau a administraţiei publice locale", a mai spus Florentin Brăcea.

În momentul în care o persoană vine să recupereze maşina ridicată, trebuie să facă dovada că este prorpietarul acesteia, se mai arată în hotărâre.

Actul normativ vine cu noutăţi şi pentru biciclişti. Potrivit şefului Direcţiei Rutiere, se prevede ca bibicicleta să aibă, printre altele, sistem de avertizare sonoră.

"Bicicleta să fie dotată cu sistem de avertizarea sonoră. Pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă trebuie să fie semnalizată în faţă cu lumină de culoare galbenă, iar în spate cu lumină roşie. Să fie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescente reflectorizante plasate pe roţi care în mişcare formează un cerc continuu.(…) Se recomandă ca la depăşirea unei bicilete distanţa laterală să fie de minim 1,5 metri", a adăugat comisarul şef.

Noile modificări au fost dispuse pe 15 decembrie prin hotărâre de Guvern. Decizia a venit după ce ridicările de autoturisme parcate neregulamentar fuseseră sistate, vechea procedură fiind declarată ilegală prin hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici