Debitele Dunării sunt mult sub media multianuală a lunii şi în continuă scădere

Debitele Dunării în sectorul românesc se situează în aceste zile mult sub media multianuală a lunii septembrie, hidrologii anunţând că scăderea va continua şi în zilele următoare, ajungând la puţin peste jumătate din valoarea de referinţă într-o săptămână.

146 afișări
Imaginea articolului Debitele Dunării sunt mult sub media multianuală a lunii şi în continuă scădere

Debitele Dunării sunt mult sub media multianuală a lunii şi în continuă scădere (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Conform buletinului hidrologic elaborat de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, începând de marţi, 13 septembrie, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, este staţionar la valoarea de 2.600 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă.

Hidrologii se aşteaptă ca debitul să rămână staţionar şi joi, de vineri acesta urmând să scadă uşor. Prognoza arată că până în 21 septembrie debitul va ajunge, în secţiunea Baziaş, la 2.400 de metri cubi pe secundă.

"Astfel, în intervalul de prognoză 14-21 septembrie, debitele Dunării, aval de Porţile de Fier, vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în scădere pe sectoarele Gruia-Calafat şi Brăila-Tulcea şi în creştere pe sectorul Bechet-Vadu Oii, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia-Olteniţa, relativ staţionare pe sectorul Călăraşi-Cernavodă şi în creştere pe sectorul Vadu Oii-Tulcea", se precizează într-un comunicat de presă de miercuri al Administraţiei naţionale "Apele Române".

Prognoza hidrologică este realizată pe un interval de şapte zile, hidrologii actualizând zilnic estimările.

Unsprezece nave încărcate cu cereale şi diferite produse staţionau, miercuri, în apropierea Portului Drobeta Turnu Severin, neputând înainta pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al fluviului, o situaţie similară înregistrându-se şi la Bechet şi Bistreţ (Dolj).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici