Debitul Dunării a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani. Circulaţia navelor se desfăşoară cu greutate

  • Debitul Dunării a ajuns în luna mai la cel mai coborât nivel din ultimii 30 de ani din cauza secetei
  • Autorităţile fluviale au comandat operaţiuni de dragare şi au semnalizat traseele de navigaţie
  • Circulaţia navelor se desfăşoară cu greutate în 13 puncte din sectorul românesc al Dunării
5414 afișări
Imaginea articolului Debitul Dunării a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani. Circulaţia navelor se desfăşoară cu greutate

Sursă foto: Profimedia

Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) spun că seceta a determinat scăderi spectaculoase ale debitelor fluviului. Practic, în ultimii 30 de ani Dunărea nu a fost atât de scăzută în luna mai.

„De prin anii 90 nu a mai fost aşa. La intrarea în ţară, debitul este la jumătate faţă de debitul normal în această perioadă. Vestea bună este că urmeză câteva zile cu creştere. Dacă o să plouă în amonte, la Baziaş, lucrurile se vor schimba în bine”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Sorin Creţu.

Faptul că Dunărea a scăzut foarte mult în luna mai arată că ar putea urma un sezon foarte secetos cu scăderi semnificative ale debitelor fluviului şi ale râurilor care-l alimentează. Autorităţile au luat mai multe măsuri astfel încât circulaţia pe Dunăre să nu fie blocată. Totuşi, în următoarele trei luni, operaţiunea este suspendată pentru a le permite peştilor să migreze.

„Noi am făcut dragaj, totul este semnalizat, circulaţia pe Dunărea maritimă şi fluvială se desfăşoară în condiţii de siguranţă. Sunt 13 puncte critice pe Dunărea fluvială şi 6 pe Dunărea maritimă, acestea sunt atent monitorizate. Noi am început dragajul în luna martie, acum terminăm. În perioada mai-august nu avem voie să facem dragaj pentru a permite circulaţia peştilor”, a precizat directorul AFDJ Galaţi, Sorin Creţu.

Potrivit datelor oficiale, vineri, cotele apelor Dunării la intrarea în România sunt în creştere cu 4 centimetri. La Drobeta Turnu Severin scăderea este de 25 de centimetri, în timp ce la Galaţi şi Sulina cotele scad cu 5 centimetri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici