Deputat USR: trei măsuri prin care România poate reduce dependenţa de gazul rusesc

Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, explică cele trei măsuri care trebuie să le adopte pentru a se reduce dependenţa României de gazul rusesc, în contextul invaziei din Ucraina şi a discuţiilor despre securitatea energetică.

1864 afișări
Imaginea articolului Deputat USR: trei măsuri prin care România poate reduce dependenţa de gazul rusesc

„Cu un război la graniţă, e necesar să acţionăm urgent şi sistematic pe toate fronturile pentru a ne atinge securitatea aprovizionării cu produse energetice. Vestea bună este că există soluţii pentru creşterea producţiei de ţiţei şi gaze naturale în România pe termen mediu. Măsuri simple care să ne reducă dependenţa de gazul rusesc”, le transmite deputatul USR Cristina Prună reprezentanţilor Coaliţiei de guvernare.

Prima măsură, urgentă, constă în scoaterea la licitaţie a unor noi perimetre onshore şi offshore de petrol şi gaze pentru explorare, dezvoltare şi exploatare, spune Prună.

„De data asta pe bune, nu în glumă ca în 2019. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) este o instituţie opacă, închisă cu cheia. O instituţie complet politizată şi ineficientă. Din anul 2010 nu au mai fost scoase la licitaţie noi perimetre pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze. Practic industria a fost blocată de la dezvoltare. În luna iulie 2019, ANRM anunţa public concesionarea operaţiunilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră a 22 de perimetre onshore şi 6 perimetre offshore, aşa numita rundă a XI-a. Acest anunţ urma să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, însă lucrurile s-au blocat la un moment dat în proces. Nu avem clarificări serioase nici până astăzi şi nici vizibilitate pe ce se va întâmpla”, precizează Cristina Prună.

O a doua măsură de natură să ducă la creşterea producţiei vizează simplificarea procesului birocratic de transfer de la un operator economic la altul al unor zăcăminte aflate în exploatare.

„În majoritatea cazurilor, transferul zăcămintelor de petrol şi gaze aflate în exploatare de la un operator la altul durează şi peste 1 an de zile. Ca orice lucru care trece prin filtrul statului român durează! Cum poate creşte astfel producţia de ţiţei şi gaze? Zăcămintele supuse acestor transferuri se află la maturitate şi necesită investiţii importante pentru a continua să fie rentabile economic. Un operator mai mic, care îşi asumă o astfel de investiţie, are tot interesul să îşi recupereze banii cât mai repede şi astfel ar contribui la creşterea producţiei”, explică deputatul USR.

Nu în ultimul rând, autorităţile trebuie să încurajeze pe teritoriul României producţia de gaz natural lichefiat.

„Există sonde care pot scoate gaze naturale dar nu sunt conectate la reţeaua Transgaz. Costul dezvoltării de noi conducte care să preia gazul este extrem de ridicat. Statul ar trebui să stimuleze investitorii în vederea dezvoltării unor unităţi locale de lichefiere a acestor gaze naturale pentru a fi transportate către locaţiile unde pot fi utilizate. Prin astfel de măsuri România poate ieşi de sub dependenţa importurilor pe termen mediu şi avem şansa dezvoltării industriei locale. Însă, pentru actualii patrioţi de la cârma ţării este mai important populismul plafonărilor de preţ şi supraimpozitării, nu dezvoltarea industriei româneşti şi bunăstarea oamenilor”, concluzionează Cristina Prună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
gaz,
rusia,
romania

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici