Deputatul Adăscăliţei, cercetat de DNA sub control judiciar pentru afaceri incompatibile cu funcţia

Deputatul Constantin Adăscăliţei este cercetat de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

172 afișări
Imaginea articolului Deputatul Adăscăliţei, cercetat de DNA sub control judiciar pentru afaceri incompatibile cu funcţia

Deputatul Adăscăliţei, cercetat de DNA sub control judiciar pentru afaceri incompatibile cu funcţia (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Procurorii DNA Iaşi au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Adăscăliţei, deputat şi administrator în fapt al mai multor firme la data faptelor.

În prezent deputat PSD de Iaşi, Adăscăliţei este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată (15 acte materiale), şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului firmei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada august - decembrie 2014, în contextul în care una dintre firmele controlate de Adăscăliţei făcea obiectul unui proces civil, acesta a contactat mai mulţi reprezentanţi ai beneficiarilor unor contracte de prestări servicii, pentru a negocia încheierea acestor acorduri cu o altă firmă administrată, în fapt, tot de inculpat.

De asemenea, obiectul negocierii l-a constituit şi facturarea şi achitarea, în numerar, către Adăscăliţei sau către persoane apropiate acestuia, a datoriilor pe care diverşi beneficiari le aveau faţă de firma în litigiu.

În perioada iulie - decembrie 2014, Adăscăliţei ar fi folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul aceleiaşi firme, aflată în litigiu, într-un scop contrar intereselor acesteia, urmărind, totodată, să favorizeze alte societăţi la care acesta avea interese direct sau indirect.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, deputatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea şi să nu se deplaseze la sediile a două societăţi comerciale.

Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Într-un alt dosar, Constantin Adăscăliţei a fost găsit incompatibil, printr-o decizie definitivă a instanţei supreme din 23 martie, în conformitate cu raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în 15 iunie 2012, că Adăscăliţei, consilier judeţean la Consiliul Judeţean Iaşi la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a încheiat, în martie 2009, un contract în cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate comercială al cărei unic acţionar era CJ Iaşi, încălcând, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici