Deţinuţii din Penitenciarul Aiud au vorbit la telefon de 900.000 de lei, aproape cât valoarea hranei

Peste 900.000 de lei a plătit Penitenciarul Aiud, în anul 2018, pentru a asigura dreptul deţinuţilor la convorbiri telefonice. Potrivit datelor din bilanţul publicat, vineri, de instituţie, suma este aproape egală cu valoarea hranei pentru cele 603 persoane private de libertate.

3514 afișări
Imaginea articolului Deţinuţii din Penitenciarul Aiud au vorbit la telefon de 900.000 de lei, aproape cât valoarea hranei

Deţinuţii din Penitenciarul Aiud au vorbit la telefon de 900.000 de lei, aproape cât valoarea hranei

În documentul transmis, vineri, de reprezentantul Penitenciarului Aiud sunt enumerate drepturile asigurate de instituţie, persoanelor încarcerate. Printre acestea se află şi dreptul la convorbiri telefonice, care au costat, anul trecut 919.354,42 lei, bani plătiţi de Stat.

”Dreptul la convorbiri telefonice a fost asigurat prin intermediul sistemului RETEL pe baza unui card individual, sistem care permite înregistrarea datelor necesare consemnării în documentele operative a exercitării acestui drept”, precizează reprezentanţii penitenciarului.

Potrivit aceluiaşi document, valoarea alimentelor consumate pentru prepararea hranei, în cursul anului trecut, a fost de 1.071640.20 lei, cu 23% mai mare decât în 2017, în această valoare incluzându-se şi mesele festive acordate personalului unităţii de 1 Ianuarie, prima zi de Paşte, 29 Iunie - Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie şi 25 Decembrie.

„În anul 2018 au fost hrăniţi un număr mediu de 603 deţinuţi, comparativ cu anul 2017, când au fost hrăniţi 774 deţinuţi”, se precizează în bilanţ.

De asemenea, le-a fost asigurat deţinuţilor dreptul la corespondenţă, dreptul la convorbiri on-line şi dreptul la informaţie care se asigură prioritar prin intermediul reţelei de televiziune prin cablu, disponibilă în toate camerele de deţinere şi care asigură posibilitatea ca aceştia să vizioneze toată gama de programe, de la ştiri de interes local, naţional şi internaţional, la sport şi divertisment.

”Menţionăm că în prezent la camerele de deţinere sunt distribuite un număr de 252 aparate TV, dintre care 67 sunt proprietate personală a persoanelor private de libertate, iar 185 aparate TV sunt ale unităţii sau în custodia unităţii, fiind puse la dispoziţia deţinuţilor pentru asigurarea acestui drept. În anul 2018 au fost primite de către deţinuţi 45 aparate TV prin sector vizită şi au fost achiziţionate de către penitenciar 24 aparate TV cu diagonala de 60 cm pentru asigurarea acestui drept”, spun reprezentanţii penitenciarului.

Totodată, instituţia a încheiat abonamente la şapte publicaţii scrise, şase ziare şi o revistă care sunt puse la dispoziţia deţinuţilor, inclusiv prin intermediul bibliotecii. De asemenea deţinuţilor care au solicitat li s-a aprobat achiziţionarea de publicaţii prin încheierea unor abonamente la diverse ziare sau reviste pe care le primesc pe secţia de deţinere zilnic sau conform tirajului respectivelor publicaţii. Au fost încheiate cinci astfel de abonamente.

Între drepturile deţinuţilor se află şi cel de a face cumpărături, care s-a realizat prin intermediul magazinului din incinta penitenciarului, suma totală cheltuită de persoanele private de libertate de la Aiud, în 2018, ridicându-se la 2.838.330,07 lei.

În ceea ce priveşte dreptul la asistenţă medicală, în 37 de cazuri deţinuţii au avut nevoie de tratament pentru autoagresiuni, 43 au fost trataţi după ce au fost implicaţi în altercaţii şi 11 pentru refuz de hrană, ca formă de protest.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici