Dezbaterile din comisii pe tema bugetului MApN, în absenţa ministrului Oprea

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale Viorel Oancea a declarat, marţi, la Parlament, că există un scop în menţinerea bugetului MApN în apropiere de cota de 2% din PIB, conform angajamentelor asumate la NATO.

40 afișări
Imaginea articolului Dezbaterile din comisii pe tema bugetului MApN, în absenţa ministrului Oprea

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale Viorel Oancea (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

El a adăugat însă că, având în vedere criza internaţională, s-a admis, la nivelul Alianţei, scăderea bugetelor pentru apărare sub acest nivel.

Dezbaterile pe tema bugetului MapN au început cu o întârziere de circa 15 minute, în absenţa ministrului Gabriel Oprea, MApN fiind reprezentat de mai mulţi oficiali, printre care Viorel Oancea, secretar de stat în minister şi generalul Constantin Năstase, şeful direcţiei financiar-contabile a MApN.

Secretarul de stat Viorel Oancea a spus că ministrul Gabriel Oprea nu a putut participa la dezbatere deoarece a apărut o problemă urgentă.

"Domnul ministru îşi cere scuze. A intervenit o problemă urgentă, s-a deplasat la Batalionul de vânători de munte (la Curtea de Argeş, n.red.). În afară de faptul că trebuie să plece batalionul în Afganistan, mai are şi o problemă. Altfel, ar fi rămas aici", a spus Oancea, în deschiderea dezbaterilor, unde presa a avut acces primele câteva minute.

Viorel Oancea a mai spus că bugetul este structurat pe mai multe principii şi urmăreşte mai multe obiective, printre care "creşterea graduală a fondului achiziţiilor de înzestrare, astfel încât pe termen lung acestea să reprezinte cel puţin 20% din bugetul MAPN, în conformitate cu recomandările NATO, prin asigurarea şi menţinerea bugetului apărării la un nivel apropiat de 2% din PIB".

"Vreau să vă spun că această recomandare este acceptată să fie mai mică - am fost la ministerialele NATO - dat fiind faptul crizele care au lovit toate ţările din lume, nu doar din UE, ci şi SUA şi Canada şi s-au acceptat ponderi mai mici în PIB decât 2%, care este recomandarea făcută", a spus Oancea.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente l-a întrebat pe secretarul de stat dacă ministrul Oprea va face aşa cum a promis la audieri - respectiv că îşi va da demisia dacă bugetul MapN nu va fi de 2% din PIB. Oancea a râs încurcat şi a zis: "Nu, nu", continuând apoi prezentarea bugetului.

Bugetul MApN pe 2010 este de 1,31% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici