DGPI explică motivul declasificării şi denunţării protocolului cu Parchetului General

Reprezentanţii DGPI precizează că protocolul DIPI-Parchetul General a fost denunţat de ambele părţi şi declasificat, deoarece activitatea instituţiei, aceea de a asigura organelor de urmărire penală suport de specialitate, s-a desfăşurat în condiţiile Legii securităţii naţionale.

207 afișări

„Protocolul de cooperare - înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub nr. 009726 din 06.08.2015, respectiv la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - sub nr. 0020 din 07.08.2015, a fost denunţat de ambele părţi şi declasificat, în condiţiile legii, în luna mai 2018. Declasificarea şi denunţarea Protocolului de cooperare au fost fundamentate de analiza instituţională care a evidenţiat că activitatea fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), unitate desfiinţată, de a asigura organelor de urmărire penală suportul de specialitate, s-a realizat în condiţiile Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Codului de procedură penală, până la publicarea Deciziei CCR nr. 51/16.02.20162”, precizează reprezentanţii Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, atribuţiile şi competenţele Direcţiei Generale de Protecţiei Internă (DGPI), în calitatea sa de structură specializată a MAI, cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, sunt „clar şi transparent prevăzute în cadrul legal de organizare şi funcţionare - OuG nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI a MAI, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 194/2017”.

„DGPI reiterează întreaga deschidere pentru o corectă informare publică, respectând dreptul cetăţenilor de a avea acces la informaţiile de interes public şi de a beneficia de transparenţă instituţională - în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare”, mai arată DGPI.

Precizările vin după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că protocolul dintre Parchetul General şi DIPI, din cadrul Ministerului de Interne, a fost denunţat şi declasificat pentru că, din punctul ei de vedere, documentul nu era unul care trebuia susţinut în continuare.

„O să solicit Direcţiei Generale de Protecţie Internă să iasă şi să comunice pe acest subiect. Eu vă spun doar atât. A fost denunţat, el nu este clasificat, şi acordul de denunţare este bilateral. Persoana care a făcut referire la acel protocol nu avea foarte multe informaţii”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ministrul Carmen Dan a mai spus că protocolul este firesc sau nu în funcţie de conţinutul acestuia.

„Dar pentru că am solicitat la momentul respectiv să fie denunţat, era un protocol încheiat de mai mulţi ani, şi Parchetul General şi-a dat acordul, este evident că din punctul nostru de vedere nu era protocol pe care să-l susţinem în continuare”, a mai spus ministrul de Interne.

Protocolul încheiat, în 2015, între Parchetul ÎCCJ şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), din cadrul MAI, a fost declasificat şi făcut public la începutul lunii august pe site-ul Parchetului General. Acesta prevede, după modelul protocoalelor încheiate de SRI, funcţionarea echipelor operative comune.

Protocolul a fost încheiat în anul 2015 şi semnat de procurorul general de la acea dată, Tiberiu Niţu, şi ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Potrivit protocolului, făcut public vineri, se stabilea "constituirea de echipe operative comune; participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecţionare profesională".

Cu alte cuvinte, aceleaşi echipe comune de acţiune care apar şi în cazul celorlalte protocoale semnate de SRI cu sistemul judiciar şi declasificate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici