Diabetul de tip II, considerat boala adultului, afectează şi copiii. Incidenţa bolii este de 3%

Incidenţa diabetului la copii este de trei la sută, fiind vorba de diabet de tip II, considerat boala adultului, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, precizând că 3,5% din populaţie, respectiv 610.000 de oameni, suferă de diabet.

224 afișări
Imaginea articolului Diabetul de tip II, considerat boala adultului, afectează şi copiii. Incidenţa bolii este de 3%

Ritli Ladislau: Incidenţa diabetului la copii este de trei la sută

"Diabetul poate afecta pe oricine, iar stilul de viaţă are un rol major în prevenirea apariţiei bolii. Din păcate, aproape 50 la sută dintre copii nu mănâncă dimineaţa, nu consumă fructe şi legume, preferă lichide carbogazoase în locul apei şi nu fac mişcare", a spus ministrul Sănătăţii, citând dintr-un studiu privind comportamente de sănătate la copiii de vârstă şcolară.

Ministrul Ritli Ladislau a subliniat că este nevoie de educaţia populaţiei pentru a preveni o maladie care, netratată, este fatală.

El a precizat că în România sunt 319 cazuri la suta de mii de locuitori, faţă 230 de cazuri la suta de mii de locuitori în urmă cu şapte-opt ani.

O rată crescută a diabetului se înregistrează în judeţele Cluj, Sălaj, Mehedinţi şi Sibiu, unde îmbolnăvirile depăşesc media naţională cu 480 de cazuri la suta de mii de locuitori. Sub media naţională se află judeţele Giurgiu, Vrancea şi Harghita.

Potrivit ministrului, aproximativ 3,5% din populaţie suferă de diabet, adică 610.000 de locuitori.

Ministerul Sănătăţii a alocat în 2010 pentru bolnavii de diabet 385 de milioane de lei.

"Cel mai important mesaj pe care populaţia trebuie să îl recepţioneze este că diabetul poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, şi că un factor important este menţinerea greutăţii corporale în limite normale", a mai spus Ritli Ladislau.

Începând din anul 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a hotărât desemnarea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Mondială a Diabetului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent aproximativ 346 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat în întreaga lume, iar dintre acestea 55,2 la sută trăiesc în Europa. Potrivit prognozelor OMS, în următorii 20 de ani acest număr se va dubla.

În România, prevalenţa diabetului zaharat a crescut de la 1,98 la sută în 2003 până la 2,23 la sută în 2005, cu un număr de pacienţi înregistraţi de 429.979 în 2003 şi, respectiv, 482.250 în 2005. Numărul de cazuri noi de îmbolnăviri a crescut de la 50.062 în 2003 la 53.443 în 2005.

Conform OMS, costurile directe ale bolilor legate de diabet se situează între 2,5 la sută şi 15 la sută din bugetul anual al ţării alocat sănătăţii, depinzând, printre altele, şi de prevalenţa locală a diabetului, dar şi de gradul de sofisticare a tratamentelor disponibile.

Date statistice din România pentru anul 2010 au relevat că s-au înregistrat 68.381 cazuri noi de diabet zaharat (incidenţa fiind de 319,1 la 100.000 de locuitori), comparativ cu 72.038 cazuri noi (incidenţa fiind de 336,1 la 100.000 de locuitori) în anul 2009. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în anul 2010 a fost de 74.7721, faţă de 70.3324 de bolnavi rămaşi în evidenţă în anul 2009.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului au loc acţiuni de educare şi informare a populaţiei sub sloganul "Acţionează acum pentru prevenirea diabetului!".

Mesajele-cheie ale campaniei sunt: "Nu uita! Diabetul poate afecta persoanele de orice vârstă"; "Informează-te asupra primelor simptome ale bolii, spre a-l descoperi din timp"; "Ţine-ţi greutatea sub control"; "Un stil de viaţă sănătos te apără de boală".

MS recomandă evitarea factorilor de risc precum fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul.

Campania de prevenţie primară recomandă oamenilor: "Când ţi-e sete bea apă; Consumă zilnic micul dejun; Consumă zilnic porţia ta de trei legume şi două fructe; Ia-ţi zilnic porţia de 60 de minute de mişcare energică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici