DNA: 14 persoane, între care un ofiţer DGA, reţinute în ancheta de la Serviciul Permise Suceava

  • DNA anunţă reţinerea a 14 persoane, între care un ofiţer DGA, şeful de la permise şi mai mulţi poliţişti, în ancheta de la Serviciul Permise Suceava.
  • Şeful de la permise este bănuit că încasa ca mită peste 20.000 euro pe zi.
  • Reţinerile s-au făcut pentru constituire a unui grup infracţional
962 afișări
Imaginea articolului DNA: 14 persoane, între care un ofiţer DGA, reţinute în ancheta de la Serviciul Permise Suceava

DNA: 14 persoane, între care un ofiţer DGA, reţinute în ancheta de la Serviciul Permise Suceava

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava, au foste reţinute pentru 24 de ore 14 persoane în legătură cu presupusa fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere şi înmatricularea autoturismelor.

Reţinerile s-au făcut pentru constituire a unui grup infracţional, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, luare de mită, dare de mită şi spălarea banilor.

Cei reţinuţi sunt: Obreja Radu Ionuţ, şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Martin Mihail, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, Blându Cristian, ofiţer de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, Butnariu Paul Alexandru, personal contractul în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Macoviciuc Nicolae-Cezar, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, Mihăiescu Iulian -Florin, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, Mihăiescu Leon -Ionuţ, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, Pascal Anamaria, agent de poliţie şi examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de conducere şi examinări, Perijoc Gheorghe Ionel, agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, şi cinci persoane fizice, între care instructori auto şi administratori ai unei şcoli de şoferi.

Conform ordonanţelor procurorilor, în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuţ, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau, facilitau sau asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum şi înmatricularea provizorie şi definitivă a autoturismelor.

O situaţie specială este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionuţ, persoană care, în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În marea majoritate a situaţiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiaşi zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu „albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziţiona diverse imobile al căror proprietar era în fapt Obreja Radu-Ionuţ, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piaţa neagră a schimbului ilegal de valută.

Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuţ. Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuţ, şeful Compartimentului permise Suceava şi pe complicii săi.

Concret: l-ar fi informat pe şeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie, i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie, l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie, i-ar fi transmis informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere.

Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

În 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu. Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permiselor de conducere.

Tuturor inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Vineri, cei 14 inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Se mai desfăşoară acte de urmărire penală faţă de un număr de 18 persoane.

După percheziţiile procurorilor DNA, au fost ridicate sume de bani şi bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro, respectiv 1.225.000 euro, 790.000 lei, 12.000 dolari, 1.500 lire sterline, 37 ceasuri de lux, 21 brăţări, 18 lanţuri şi 4 pandantive de aur, dar şi 8 autoturisme de lux.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
suceava,
reţineri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici