DNA: Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au cerut şi primit bani, carne, făină, cherestea şi haine

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) care au ajuns, luni, la DNA au cerut şi primit atât sume de bani - între 10.000 şi 15.000 de lei pe lună -, cât şi bunuri, de la carne, şi făină la cherestea şi obiecte vestimentare, susţin procurorii anticorupţie.

718 afișări
Imaginea articolului DNA: Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au cerut şi primit bani, carne, făină, cherestea şi haine

DNA: Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au cerut şi primit bani, carne, făină, cherestea şi haine (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Banii şi bunurile erau cerute şi primite de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari şi administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată.

"Cei patru judecători din cadrul Tribunalului Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor deduse judecăţii, pe care le-au pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari, implicaţi sau interesaţi în procedura insolvenţei unor societăţi comerciale", arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Anchetatorii mai susţin că, potrivit probelor din dosar, până în acest moment al urmăririi penale, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit bani sau bunuri în scopul: de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor; modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari; desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari; atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă; exercitării influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.

DNA a solicitat Secţiei de judecători a CSM, luni seară, aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a celor patru judecători.

Anterior, tot luni, anchetatorii le-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect judecătorilor Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan. Primii trei au fost aduşi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Moldovan a venit singur, după ce a fost căutat de anchetatori inclusiv la locuinţa sa din Voluntari.

După ce au fost în faţa anchetatorilor, magistraţii au plecat, pe rând, de la DNA. Ultimul a plecat Moldovan, care a declarat că nu a luat mită şi că a avut "discuţii amiabile" cu procurorii.

Dacă CSM va încuviinţa reţinerea şi arestarea judecătorilor, aceştia vor ajunge în arest.

În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici