DNA cere încuviinţarea arestării senatorului Marius Isăilă

DNA a transmis cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea arestării preventive a senatorului Marius Isăilă, acesta fiind urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals.

973 afișări
Imaginea articolului DNA cere încuviinţarea arestării senatorului Marius Isăilă

DNA cere încuviinţarea arestării senatorului Marius Isăilă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi cele din Regulamentul Senatului, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea arestării preventive a senatorului Isăilă Marius Ovidiu, în sarcina căruia s-au reţinut două  infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată (câte două acte materiale) şi infracţiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată", informează Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat remis, joi, MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cererea de încuviinţare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală. 

DNA mai precizează că din probele administrate rezultă că infracţiunea săvârşită de Isăilă este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de cinci ani şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, "se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, având în vedere prejudiciul produs credibilităţii de care trebuie să se bucure instituţiile publice, întinderea în timp a activităţii infracţionale, modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor - prin interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialogul în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor".

În 4 aprilie, DNA a anunţat că procurorii Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au început urmărirea penală în cazul senatorului Marius Ovidiu Isăilă, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată şi a unei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Marius Isăilă a fost, în aceeaşi zi, la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

"În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în prima parte a anului 2012, suspecţii Isăilă Marius Ovidiu, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice şi Ene Cristian Ştefan, în înţelegere cu suspectul Cristescu Cătălin, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens", susţin procurorii anticorupţie.

Isăilă şi Ene i-au cerut lui Cătălin Cristescu 200.000 de euro, susţinând că vor interveni pe lângă funcţionarii ANAF. Ulterior, Cristescu a transmis solicitarea către reprezentantul firmei, denunţător în cauză, care le-a dat suma pretinsă, în mai multe tranşe.

"Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe lui Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan", a precizat DNA.

După ce le-a dat cei 200.000 de euro ceruţi, întrucât controlul a continuat, Cristescu le-a transmis lui Isăilă şi Ene "nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului". Aceştia au pretins însă alţi 150.000 de euro, în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.

Anchetatorii au mai stabilit că în luna august 2013, Isăilă şi Ene i-au pretins lui Cristescu 20.000 de euro, pentru a interveni la funcţionari publici să îl sprijine pe acesta să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

"În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort - în vederea favorizării suspectului Cristescu Cătălin la concursul ce a avut loc la data de 29.03.2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - suspectul Isăilă Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Ştefan, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro", au precizat procurorii.

După ce Cristescu le-a dat cei 20.000 de euro ceruţi, Marius Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, "a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut", între Ene şi Cristescu.

DNA a precizat că, în acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal Cristian Ştefan Ene, în prezent consilier parlamentar, pentru două infracţiuni concurente de trafic de influenţă, şi Cătălin Cristescu, la data faptelor comisar la Garda Financiară, structura centrală, tot pentru trafic de influenţă.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Marius Isăilă este senator din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici