Dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină | Gabriel Oprea, după proces: Un accident a fost speculat politic

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare, miercuri, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care este implicat fostul vicepremier Gabriel Oprea. Instanţa a luat în discuţie, în şedinţă secretă, două excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocaţi, urmând să anunţe decizia.

1305 afișări
Imaginea articolului Dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină | Gabriel Oprea, după proces: Un accident a fost speculat politic

Dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină | Gabriel Oprea, după proces: Un accident a fost speculat politic

Daniel Ionaşcu, avocatul familiei Gigină, a declarat că prima excepţie de neconstituţionalitate a vizat competenţa Tribunalului Bucureşti în condiţiile în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis acest dosar spre competentă soluţionare Judecătoriei Sectorului 1, apoi un magistrat a decis să trimită cauza la Tribunalul Bucureşti.

„A fost o discuţie amplă pe competenţa materială, mai exact după calitatea persoanei, în raport cu Tribunalul Bucureşti. Prin aceasta înţeleg că este un articol în Codul de procedură penală, mai exact numărul 40, care spune aşa: atunci când în timp ce era ministru, vicepremier (...) în mod evident competenţa o are Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi atunci sigur că au fost discuţii ample pe această problemă, dacă această cauză trebuie să ajungă din nou la Înalta Curte sau nu. (...) Se va stabili printr-o pronunţare, urmând ca Tribunalul Bucureşti să aprecieze excepţia noastră fie sub aspectul admiterii, fie sub aspectul respingerii. Cererile privind excepţiile s-au discutat, nu cele privind probaţiunea. Au mai fost discuţii privind legala sesizare, respectiv cu legala întocmire a rechizitoriului”, a declarat avocatul familiei Gigină.

O altă cerere de sesizare a Curţii Constituţionale s-a referit la repartizarea cauzelor pe rolul parchetului, în faza de urmărire penală. „Una dintre problemele dezbătute în instanţă care suscită interes pentru opinia publică este aceea că s-a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate în raport cu faptul că la DNA nu sunt repartizate aleatoriu aşa cum se face în instanţă. În instanţă, când depui o cerere se repartizează aleatoriu, unui complet pe care nu-l ştie nimeni. Criteriul diferenţierii între parchet şi instanţă este acela că structura ierarhică a parchetului impune o anumită organizare ceea ce din punctul de vedere al organizării instanţlor judecătoreşti impune altă organizare. Această excepţie de neconstituţionalitate a fost invocată şi ea la acest termen”, a mai spus Daniel Ionaşcu.

Gabriel Oprea a declarat la ieşirea din Tribunalul Bucureşti că dosarul este unul politic. „Este un dosar în care un accident a fost speculat politic, în sensul că la momentul respectiv trebuia să plecăm de la guvernare. Instanţa supremă a decis că a fost un accident la care eu nu am participat, a decis că nu are nicio legătură cu atribuţiunile mele de serviciu. Repet: a fost un dosar politic”, a delarat Gabriel Oprea la finalul şedinţei de judecată.

În data de 2 mai 2018, fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de ucidere din culpă . Alături de el a fost trimis şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici