Două foste directoare de la CEC Bank Braşov, condamnate la închisoare cu executare

Două foste directoare de la CEC Bank Braşov au fost condamnate la şapte ani şi, respectiv, patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, după ce au acordat 12 credite ilegale unei societăţi comerciale, aducând un prejudiciu de peste şapte milioane lei.

1159 afișări
Imaginea articolului Două foste directoare de la CEC Bank Braşov, condamnate la închisoare cu executare

Două foste directoare de la CEC Bank Braşov, condamnate la închisoare cu executare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Tribunalul Braşov a condamnat-o pe Florentina Tăvălică (fost director al CEC Bank Braşov în perioada octombrie 2005 - 21 martie 2013) la şapte ani de închisoare cu executare, iar pe Renţea Afrodita Nicoleta (fost director operaţiuni la aceeaşi bancă până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite pînă la 21 martie 2013) la patru ani şi sase luni de închisoare, conform unei decizii din 2 iunie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest dosar deschis în noiembrie 2013, cele două directoare de la CEC Bank filiala Braşov sunt judecate pentru luare de mită şi abuz în serviciu, după ce au acordat 12 credite ilegale unei societăţi comerciale în schimbul unor servicii, fiind aduse prejudicii băncii de peste şapte milioane de lei.

În schimbul creditelor ilegale, procurorii DNA Braşov au stabilit că Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiţionat acordarea creditelor în schimbul amenajării gratuite a unui imobil proprietate personală, potrivit unui comunicat DNA din 18 noiembrie 2013.

Alături de cele două directoare a mai fost trimis în judecată şi Mugur Babiuc, administratorul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice (9 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale). El a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, cei trei inculpaţi sunt obligaţi să plătească în solidar către CEC Bank SA suma de de 6.226.168,77 lei - la care se adaugă dobânzi, comisioane şi penalităţi aferente contractelor de credit, până la data efectuării plăţii integrale - cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale. Tăvălică şi Renţea mai trebuie să pletească în solidar alte 2,5 milioane lei, cu dobânzile şi penalităţile aferente, tot către banca pe care au condus-o. Pe lângă aceste daune, Tăvălică mai are de plătit 700.000 lei, iar Renţea 1,3 milioane lei către banca păgubită.

Tribunalul Braşov a mai decis menţinerea măsurii sechestrului asigurator asupra imobilielor celor două foste directoare.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Procurorii anticorupţie au stabilit că Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiţionat acordarea unor credite bancare societăţii S.C. "On Astor” SRL Braşov de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil. Deşi nu se încadra pentru obţinerea unui credit, deoarece firma lui avea datorii, administratorul societăţii respective a acceptat să îi reamenajeze gratuit locuinţa directoarei, lucrările fiind în valoare de 7.000 de lei, în schimbul acordării creditului. După acest moment, Tăvălică şi colega sa, Afrodita Nicoleta Renţea, i-au oferit lui Mugur Babciuc varianta de obţinere de bani de la CEC Bank prin intermediul altor firme care nu aveau datorii la bugetul de stat şi care puteau obţine credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei.

Garantarea creditelor a fost doar formală, prin facturi care atestau existenţa unui stoc de marfă nereal.

"Prin urmare, în perioada aprilie 2008 - februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Braşov, respectiv director operaţiuni, cu ştiinţă şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu aprobînd şi acordînd, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi ori de angajaţi ai lui Babciuc Mugur, ori de persoane care deţineau firme fără activitate“, se arăta în comunicatul DNA Braşov.

Cele două directoare au creat o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei şi s-a obţinut de către S.C. "On Astor” S.R.L. Braşov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor.

"Inculpatul Babciuc Mugur, care a pus la dispoziţie acte necorespunzătoare realităţii, le-a ajutat pe cele două inculpate menţionate anterior să aprobe şi să acorde, în mod nelegal, un număr de nouă credite în favoarea unor societăţi comerciale. Totodată, în calitate de administrator al S.C. "On Astor" SRL Braşov, a emis şi semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vînzarea unor materiale de construcţie în favoarea unor societăţi comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. - Sucursala Braşov, ca garanţie fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora", potrivit DNA Braşov.

Cele două foste directoare şi o altă angajată a băncii au mai fost trimise în judecată, în aprilie 2015 pentru acordarea unui alt credit ilegal de peste 800.000 lei altei societăţi din Braşov.

Dosarul este pe rol tot la tribunalul Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici