Dumitru Dragomir, trimis în judecată în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri: Nu sunt surprins şi nu am nicio emoţie

Fostul şef al LPF, Dumitru Dragomir, a fost trimis în judecată, alături de peste 40 de persoane, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de circa 5,4 milioane de euro, Dragomir fiind acuzat şi de nereguli în legătură cu vânzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal.

1294 afișări
Imaginea articolului Dumitru Dragomir, trimis în judecată în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri: Nu sunt surprins şi nu am nicio emoţie

Dumitru Dragomir, trimis în judecată în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri

Dumitru Dragomir a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că nu este surprins de trimiterea sa în judecată în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal, aceasta fiind o consecinţă a faptului că a fost reţinut 24 de ore în acest caz.

"Nu am alte probleme cu justiţia, sunt aceleaşi. E normal să mă trimită în judecată. Dacă îmi dăduseră 24 de ore reţinere puteau să nu mă trimită în judecată? Că dădeau ei de dracu'. Nu sunt deloc surprins. Dar eu nu joc în piesa asta, în procesul ăsta eu nu sunt, ăstia sunt pe altă lume. Pentru că cluburile au decis să dea acest comision de zece la sută. Eu sunt cel care le-a spus să micşoreze acest comision la cinci la sută. Totul s-a făcut la propunerea şi la hotărârea lor. Eu nu am votat. Eu numai în caz de paritate aveam voie să votez. Cluburile nu s-au constituit în parte civilă pentru că ele au hotărât. Iar aştia acum nu aveau încotro, trebuiau să mă trimită pe mine în judecată. Pentru că apucaseră să-mi dea 24 de ore reţinere, eu am fost trofeu pentru ei. Toţi ceilalţi complici sunt reţinuţi de atunci, iar eu sunt liber pentru că nu sunt în jocul ăsta", a declarat Dragomir pentru MEDIAFAX.

El susţine că a fost înştiinţat de către procurori că a fost scos de sub urmărirea penală în ceea ce priveşte spălarea de bani: "Aici scrie că şi pentru spălare de bani, deşi pe mine m-au chemat alatăieri şi mi-au scos spălarea de bani. Mi-au mai scos nu ştiu ce şi acum văd că dau prin presă şi spălare de bani. Iar evaziunea fiscală, dacă s-a făcut, s-a făcut în 2014, iar eu nu mai sunt din 2013 la ligă. Anul financiar se încheie la 31 decembrie, se face Adunarea Generală, Comisia de Cenzori şi se aprobă ce s-a cheltuit. Iar eu din octombrie 2013 nu mai sunt la ligă. Deci nu sub conducerea mea s-a făcut evaziune, dacă s-a făcut. Dar nu s-a făcut evaziune. Dar ei nu aveau ce să pună, pentru că greşiseră cu mine atunci cnd mi-au dat reţinere 24 de ore".

În legătură cu prejudiciul estimat de către procurori, Dragomir afirmă că acesta nu există, întrucât banii care s-au dat drept comision la vânzarea drepturilor de televizare a pratidelor din Liga I aparţineau cluburilor şi nu Ligii Profesioniste de Fotbal. "Prejudiciu nu există, pentru că nu erau banii ligii. Asta nu înţelege lumea. De asta spun că eu nu joc în piesa asta. Banii erau ai cluburilor, cluburile au dat comisionul, nu a fost nici măcar unul care să voteze împotrivă. Ei au votat şi ei au aprobat în unanimitate. Eu am fost singurul care m-am opus", a mai spus Dragomir.

Fostul preşedinte al LPF a precizat că motivul pentru care a intrat în atenţia procurorilor îl consituie faptul că beneficiarul comisionului, Mihai Corbu, nu ar fi plătit taxele la stat. "De unde au ajuns la peste 40 de persoane? Păi au comasat procesul meu la un proces al lui Corbu, despre care se zicea că e prieten cu fata lui Băsescu, de a fost director la Gazprom Ungaria şi pe aici (n.r. - Mihai Corbu). El a fost cel care a luat comisionul. Şi ăsta nu a plătit dările la stat, înţelegi? Şi l-a băgat la evaziune fiscală. Ei au comasat dosarul ăla cu dosarul ăsta. El cu încă 53 de oameni au fost arestaţi. Unul singur nu a fost arestat, Mitică Dragomir, pentru că nu joacă în piesa asta. Altfel mă curăţau. Judecătorii şi-au dat seama că eu sunt nevinovat, dar procurorii au greşit că mi-au dat în primă fază reţinere 24 de ore. Şi e normal să mă trimită şi pe mine în judecată. Dar nu am nicio emoţie", a mai spus Dragomir.

Fostul şef al LPF, Dumitru Dragomir, a fost trimis în judecată, alături de peste 40 de persoane, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de circa 5,4 milioane de euro, Dragomir fiind acuzat şi de nereguli în legătură cu vânzarea drepturilor TV pentru meciuri de fotbal.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, reţeaua evazionistă vizată în acest dosar a funcţionat timp de cinci ani, între 2009 şi 2014, fiind folosite 17 societăţi comerciale de tip "fantomă". Anchetatorii descriu, în actul de sesizare a instanţei, modul în care a funcţionat această reţea şi spun că mecanismul infracţional a fost unul împărţit în cinci etape.

Astfel, o parte dintre inculpaţii din dosar, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat, în documentele contabile ale acestor firme, operaţiuni fictive constând în achiziţii nereale de bunuri şi servicii.

Pentru a se ascunde provenienţa ilicită a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, în mod succesiv, în conturile bancare ale celor 17 firme "fantomă", sumele înscrise în facturile fictive emise de către acestea din urmă. Banii au fost retraşi, uterior, în numerar cu ajutorul altor persoane implicate în dosar şi au fost restituite "la sacoşă" inculpaţilor care au dispus anterior plata acestora, după perceperea, în prealabil, de către alte două persoane a unui comision cuprins între 6% şi 8%.

Implicarea lui Dumitru Dragomir în acest dosar a apărut în iunie 2011, când acesta, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-a determinat pe membrii Adunării Generale a LPF să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vânzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 şi 9, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, susţin procurorii, a făcut acest lucru "cunoscând faptul că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestaţii nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă)".

"În urma încheierii, în aceste condiţii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011 - 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a plătit, în mod succesiv, în numele LPF, în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul CORBU MIHAI) un comision în sumă totală de 12.102.648 lei, în trei tranşe eşalonate pe trei ani, respectiv 2011, 2012 şi 2013", mai spun procurorii.

Banii au fost daţi pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodată, potrivit anchetatorilor.

În urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai susţin procurorii.

"Sumele sus-menţionate transferate de LPF în contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inculpaţii Corbu Mihai şi Radu-Arhire Alexandru-Mădălin, mai întâi, în conturile unor societăţi comerciale de 'tranzit', iar din acestea în conturile unor societăţi comerciale cu comportament de tip 'fantomă' - controlate de inculpaţii Negoescu Tiberiu-Constantin şi Păun Cristian-Nicolae, de unde au fost retrase în numerar şi restituite 'la sacoşă' dispunătorilor plăţilor", mai arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Capitalei.

De asemenea, în 2013, Dumitru Dragomir, tot în calitate de preşedinte al Ligii, a înregistrat în documentele contabile ale LPF, precum şi în celelalte documente legale operaţiuni fictive, ce constau în achiziţii nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentând TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Dosarul urmează să fie soluţionat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Pentru recuperarea prejudiciului şi confiscarea sumelor "spălate", au fost puse sub sechestru bunuri ale inculpaţilor în valoare totală de 46.000.000 lei, între care trei imobile ale fostului şef al LPF.

La 7 aprilie, Dumitru Dragomir şi oamenii de afaceri Mihai Corbu şi Radu Arhire au fost reţinuţi, iar Tribunalul Bucureşti a decis, o zi mai târziu, cercetarea primului în stare de libertate, iar a celorlalţi doi, în arest preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici