După ezitări, România admite că teritoriul i-a fost atins de dronele ruşilor / Ministrul Tîlvăr: Confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi de dronă / Prima reacţie a lui Iohannis

Bucăţi care pot proveni dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

3500 afișări
Imaginea articolului După ezitări, România admite că teritoriul i-a fost atins de dronele ruşilor / Ministrul Tîlvăr: Confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi de dronă / Prima reacţie a lui Iohannis

Tîlvăr: Confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi de dronă

UPDATE 16:35 Declaraţiile lui Klaus Iohannis

În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă a Rusiei, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă, o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, spune preşedintele Klas Iohannis.

UPDATE 16:20 MApN: Specialiştii au ridicat din satul Plauru probe

„Echipa MApN s-a deplasat şi în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiştii trimişi de MApN la faţa locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienţei şi caracteristicilor acestora. Concluziile formulate de specialiştii MApN, în urma finalizării investigaţiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, spune sursa citată.

UPDATE: Tîlvăr, despre informarea preşedintelui Iohannis

„Informarea mea s-a bazat pe ce am avut la dispoziţie şi pe concluziile care mi-au fost prezentate de către cei care au atribuţii în MApN. Informarea mea a fost făcută cu bună credinţă. Nu aveam nimic de câştigat să ofer o informaţie falsă preşedintelui”, spune la Antena 3 Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării afirmă că a informat aliaţii NATO.

Tîlvăr spune că autorităţile nu au încercat ascunderea adevărului.

Ştirea iniţială

„Noi am acoperit o zonă foarte mare, înclusiv în zona despre care au fost discuţii în spaţiul public. Confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi de dronă”, spune pentru Antena 3 Angel Tîlvăr, prezent în Plauru.

El spune că autorităţile române vor întări măsurile de vigilenţă.

„Vom avea mai multe puncte de observaţie. În acelaşi timp, echipamentele pe care le folosim, care din punct de vedere tehnic pot acoperi zona, rămân funcţionale şi într-o fază de precauţie şi atenţie”, adaugă Tîlvăr.

Nu se „pupă” cu declaraţia lui Iohannis

Preşedintele Iohannis a fost întrebat, marţi, despre informaţiile potrivit cărora drone ruseşti au căzut şi au explodat în România.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia: nu a existat nimic ce a ajuns în România, însă, da, suntem îngrijoraţi, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească. Am avut chiar astăzi, mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră, deci foarte, foarte aproape”, a răspuns preşedintele.

Acesta a adăugat că autorităţile române sunt alerte, atente şi „suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi”.

„Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi. Pot să spun ce am mai spus - România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice cele mai puternice din toată istoria noastră”, a adăugat Iohannis.

Conform Reuters, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a pus, luni, că Ucraina are dovezi fotografice că dronele ruseşti au lovit teritoriul României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici