Duşa: O minoritate să respecte legile ţării în care trăieşte. Dispute privind autonomia nu-şi au locul

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, sâmbătă, la întâlnirea reprezentanţilor românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, că o minoritate trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării în care trăieşte, iar disputele referitoare la autonomia teritorială ”nu îşi au locul”.

9155 afișări
Imaginea articolului Duşa: O minoritate să respecte legile ţării în care trăieşte. Dispute privind autonomia nu-şi au locul

Duşa: O minoritate să respecte legile ţării în care trăieşte, dispute privind autonomia nu-şi au locul (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

”Cred că ar trebui să înţeleagă şi organizaţiile care îi reprezintă pe etnicii maghiari, care sunt oameni modeşti şi oameni la fel de echilibraţi ca şi noi, că o dispută continuă, a pune continuu paie pe foc nu este benefic şi că într-un stat democratic o minoritate trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării în care trăieşte, iar disputele care se referă la autonomia teritorială nu-şi au locul. Constituţia României este una foarte clară şi chiar în primul ei articol consfinţeşte suveranitatea statului”, a declarat ministrul Apărării Naţionale.

Mircea Duşă a menţionat că atunci când reprezentanţii minorităţilor dobândesc anumite demnităţi publice, fie că este voba despre parlamentari sau de alte funcţii de rang înalt în stat, şi jură pe Constituţie că vor respecta legea fundamentală şi celelalte legi ale ţări, ”atunci să o şi facă”.

”Nu în momentul solemn, când dobândeşti mandatul, să spui una şi apoi toată acţiunea ulterioară să fie în contradicţie cu ceea ce ai jurat să respecţi. Să nu mai învrăjbească cetăţenii pe care îi reprezintă împotriva cetăţenilor majoritari”, a mai spus ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, la un deceniu de la înfiinţare, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a devenit o organizaţie reprezentativă şi un factor de echilibru în zonă, aplanând tensiunile create de politicieni şi care ar fi putut afecta negativ convieţuirea dintre români şi maghiari.

”A întreprins analize, a documentat viaţa românilor din cele trei judeţe, dar mai ales felul în care se raportează românii la instituţiile şi autorităţile judeţene, a realizat materiale care au fost puse la dispoziţia decidenţilor la nivel naţional, în anumite probleme privind gestionarea activităţii economice, administrative din aceste judeţe. Foarte multe din propunerile forumului s-au regăsit şi în legile care au fost adoptate în această perioadă şi eu pot să apreciez că forumul, chiar dacă a tras de multe ori semnale de alarmă, a fost un factor de echilibru în acest judeţe şi de multe ori, când apăreau discuţii care nu sunt normale într-un stat democratic, a fost cel care a găsit mijloacele şi acţiunile de echilibru pentru ca tensiunile pe care le creaseră politicienii în aceste zone să nu aibă efecte în convieţuirea dintre români şi maghiari”, a spus ministrul Apărării.

Reprezentanţii românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş s-au întâlnit, sâmbătă, la Izvoru Mureşului, pentru a discuta problemele prioritare ale comunităţilor româneşti şi au solicitat măsuri pentru protejarea şi afirmarea identităţii lor. La eveniment a participat şi ministrul Mircea Duşa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici