Duţă, CNAS: Criza de resurse umane din sănătate este mai importantă decât cea a fondurilor

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o criză majoră la nivelul resurselor umane, a declarat, luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, care a adăugat că aceasta reprezintă o problemă mai importantă decât cea a fondurilor din sistem.

131 afișări
Imaginea articolului Duţă, CNAS: Criza de resurse umane din sănătate este mai importantă decât cea a fondurilor

Duţă, CNAS: Criza de resurse umane din sănătate este mai importantă decât cea a fondurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o criză majoră în sănătate, însă nu este neapărat la nivel de fonduri, ne confruntăm cu o criză de resurse umane, din care nu vom ieşi uşor. De la un an la altul ai mai multe fonduri sau mai puţine la dispoziţie, însă formarea personalului medical ţine până la zeci de ani", a afirmat Duţă, prezent la un forum pe teme de sănătate, organizat de "Ziarul Financiar" şi MetLife.

El a adăugat că această criză de personal duce la "alterarea" calităţii serviciilor medicale.

"Trebuie să vedem ce facem pentru ca şocul pe care îl vom resimţi în următorii ani din cauza acestei probleme să fie cât mai puţin resimţit de pacienţi", a mai spus Duţă.

El a arătat că una dintre problemele cu care se confruntă CNAS este stabilirea nivelului minim al serviciilor medicale.

"Suntem obligaţi să încheiem contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale. Automat, rolul casei de arbitru al pieţei nu va fi respectat. În condiţiile în care calitatea serviciilor medicale dintr-un spital nu se ridică la standarde, noi nu am mai încheia contracte, ceea ce nu se întâmplă în prezent", a precizat Duţă.

Preşedintele CNAS a mai spus că sumele alocate per capita în România pentru asigurări de sănătate se ridică la 200 euro, comparativ cu cele din Occident, unde au valoare minimă de 1.000 euro, adăugând că în aceste condiţii nu pot fi asigurate servicii medicale de aceeaşi calitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici