Europarlamentari în vizită la Bucureşti: Cereţi ajutor UE pentru problema câinilor vagabonzi

O delegaţie de europarlamentari şi experţi veniţi miercuri la Bucureşti au recomandat municipalităţii să ceară ajutor UE în problema câinilor vagabonzi, a cărei rezolvare depinde înainte de toate, în opinia lor, de oprirea reproducerii necontrolate a animalelor cu stăpân.

339 afișări
Imaginea articolului Europarlamentari în vizită la Bucureşti: Cereţi ajutor UE pentru problema câinilor vagabonzi

Europarlamentari în vizită la Bucureşti: Cereţi ajutor UE pentru problema câinilor vagabonzi

Europarlamentarii Janusz Wojciechowski şi Andrea Zanoni, membri ai Intergrupului pentru Protecţia Animalelor din Parlamentul European, au avut miercuri, în prima parte a zilei, discuţii cu oficiali de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), despre cadrul legislativ ce reglementează problema câinilor fără deţinător, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Capitalei.

Ulterior, europarlamentarii s-au întâlnit, la sediul municipalităţii, cu primarul general Sorin Oprescu, dorind să afle astfel cum va fi pusă în aplicare noua legislaţie.

Europarlamentarul Janusz Wojciechowski a arătat că problema câinilor comunitari este una generală în ţările membre UE şi a sfătuit autorităţile bucureştene să ceară sprijin din partea Uniunii.

"Problema câinilor comunitari este una generală în ţările membre ale Uniunii Europene, chiar dacă la unele ţări vorbim de alt nivel al acestei situaţii. Este necesar sa cereţi Uniunii Europene să se implice, să vă sprijine în rezolvarea acestei probleme", a spus Wojciechowski, citat în comunicat.

La rândul său, dr. David Prichard, reprezentant al Federaţiei Europene a Veterinarilor, care i-a însoţit pe europarlamentari, a subliniat că problema câinilor fără deţinător nu poate fi rezolvată doar prin sterilizări şi adopţii şi construiri de adăposturi, ci şi prin educaţia populaţiei, care trebuie să devină responsabilă în privinţa opririi reproducerii necontrolate a câinilor cu deţinător.

"Nu poţi rezolva problema câinilor fără deţinător doar construind adăposturi, prin sterilizări şi adopţii. În primul rând, trebuie oprită reproducerea necontrolată a câinilor cu deţinător. Şi, în acest sens, este nevoie de educaţia oamenilor, de responsabilizarea acestora, pentru sterilizarea animalelor proprii. Acesta trebuie să fie prioritatea", a afirmat Pritchard.

Edilul-şef al Capitalei a spus, cu acest prilej, că problema câinilor fără deţinător este o prioritate în Bucureşti şi că nu se va acţiona niciodată în afara normativelor europene ce reglementează protecţia şi bunăstarea animalelor, principalul obiectiv fiind strângerea câinilor de pe străzi, pentru a nu mai avea oameni muşcaţi.

"Vrem să se ştie cum lucrăm pentru rezolvarea problemei câinilor fără deţinător. Am vrut să ne vedem tocmai pentru a va arăta cum funcţionează planul nostru. Şi că nu suntem de acord cu imaginea pe care vor să o creeze României nişte oameni iresponsabili. Lucrăm dupa un plan bine stabilit, cu respectarea legii şi a normativelor internaţionale în domeniu", a spus Oprescu.

La rândul său, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, a discutat cu cei doi europarlamentari despre programul de sterilizare a câinilor cu stăpân, în urma căruia au fost sterilizaţi peste 10.000 de câini cu deţinător şi peste 20.000 de câini fără stăpân.

Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) a transmis, tot miercuri, un comunicat referitor la vizita europarlamentarilor în Capitală, precizând că "instituţiile UE nu au prerogativa să interfereze cu politicile interne ale statelor membre".

"Tonio Borg, membru al Comisiei Europene, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, au explicat clar faptul că instituţiile UE nu au prerogativa să interfereze cu politicile interne ale statelor membre UE şi mai ales în situaţiile în care Uniunea Europeană nici nu are dispoziţii specifice, aşa cum e cazul câinilor fără stăpân. Orice stat membru UE are dreptul să gestioneze problema câinilor fără stăpân, inclusiv prin măsura eutanasierii, cu recomandarea sa fie respectate normele OIE (World Organization for Animal Health). OIE prevede eutanasierea ca măsură de control a populaţiei de animale fără stăpân", s-a arătat în comunicatul IREC.

Prin acelaşi comunicat, IREC a cerut delegaţiei venite la Bucureşti "măsuri concrete axate în special pe facilitarea adopţiilor internaţionale".

"În situaţia în care doresc să îşi exercite prerogativele de europarlamentar, pot să o facă solicitând anchete în ceea ce priveşte destinaţia fondurilor uitilizate până în acest moment de către autorităţile româneşti pentru eradicarea fenomenului câinilor fără stăpân şi sancţionarea celor care au permis reteritorializarea câinilor adoptaţi", a mai subliniat IREC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici