European Food neagă că firma ar fi poluat pâraiele Crişul Băiţa şi Sighiştel

Ioan Micula, fondator şi acţionar al companiei European Food, afirmă că responsabilitatea pentru accidentul ecologic care a provocat moartea a mii de peşti din pâraiele Crişul Băiţa şi Sighiştel nu aparţine societăţii pe care o reprezintă, aşa cum au susţinut reprezentanţii Gărzii de Mediu.

254 afișări
Imaginea articolului European Food neagă că firma ar fi poluat pâraiele Crişul Băiţa şi Sighiştel

European Food neagă că firma ar fi poluat pâraiele Crişul Băiţa şi Sighiştel (Imagine: Mediafax Foto)

"Este o acuzaţie nefondată care a adus deservicii majore firmei noastre. Noi nu am deversat nimic în pârâu, nu avem nicio legătură cu ce s-a întâmplat", a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX Ioan Micula.

Potrivit acestuia, apele reziduale din fabrică sunt deversate într-o conductă a Solceta SA, compania de apă a oraşului Ştei, de unde sunt preluate şi tratate în staţia de preepurare aflată pe platforma fabricii, pentru ca, în final, prin aceeaşi conductă apa să ajungă în staţia de epurare a localităţii.

"Din momentul în care apa iese din staţia de preepurare a companiei noastre, noi nu mai avem nicio responsabilitate. Iar respectiva conductă nu are nicio legătură cu canalul pluvial, fiind la o distanţă apreciabilă. Pe de altă parte, avem un contract cu societatea Solceta şi plătim lunar 25-30.000 de lei pentru preluarea şi tratarea apelor reziduale provenite din fabrică. Nu suntem noi vinovaţi pentru problemele din reţeaua lor de canalizare", a afirmat Micula.

Reprezentantul European Food a mai spus că şeful Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, care a anunţat că va amenda firma pentru accidentul ecologic produs joi seară s-a grăbit cu concluziile, în condiţiile în care în zonă există firme care nu respectă legislaţia de mediu şi deversează voit apele reziduale direct în canalizarea pluvială.

"Fabrica noastră s-a aliniat normelor europene în privinţa protecţiei mediului. Însă ar putea să fie alte firme care deversează apa direct în pârâu sau în canalizarea pluvială în Ştei. Rămâne ca Solceta ori instituţiile statului să facă o anchetă şi să verifice exact ce s-a întâmplat", a declarat, la rândul său, Moisa Ban, director general al European Food.

Moisa susţine, totodată, că în nota de constatare întocmită de reprezentanţii Gărzii de Mediu, ai Direcţiei Ape Crişuri şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, după finalizarea cercetărilor, companiei European Food nu i s-a adus nicio acuzaţie.

"Nu scrie nicăieri că noi am deversat apa în pârâu. În aceste condiţii, nu văd de ce am fi sancţionaţi", a adăugat Moisa.

Responsabilii companiei declară, totodată, că se delimitează de accidentul ecologic, arătând că scurgerea identificată de agenţii Gărzii de Mediu este cauzată de instalaţii neadecvate din sistemul de canalizare şi colectare a apelor reziduale ale oraşului Ştei, sistem care preia aceste ape de la gospodăriile particulare şi de la agenţii economici.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al companiei, Horaţiu Cosma, a afirmat că menţionarea numelui European Food în acest incident provoacă grave prejudicii de imagine societăţii şi că "preocuparea pentru protecţia mediului este o parte importantă a strategiei de dezvoltare a companiei".

"Această preocupare s-a putut remarca prin construcţia staţiilor de epurare şi preepurare a apei cu treaptă biologică şi control computerizat existente pe platformele noastre de producţie, tehnologia pentru aceste staţii fiind furnizată de companii de prestigiu din Uniunea Europeană. Investiţiile de mediu efectuate în ultimii ani de compania European Food însumează zeci de milioane de euro", a spus purtătorul de cuvânt, susţinând că European Food şi European Drinks sunt singurele companii din industria alimentară care au investit zeci de milioane de euro în colectare, reciclare şi refolosire a materialelor plastice, precum şi în sisteme de tratare a apelor reziduale.

Reprezentanţi ai Direcţiei Apelor Crişuri, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor şi ai Gărzii de Mediu Bihor au mers, vineri, la fabrica European Food din Ştei, pentru a face o anchetă în cazul deversării unor substanţe chimice şi detergenţi într-un pârâu, fapt care a cauzat moartea unor peşti. Potrivit localnicilor, poluarea s-a produs joi seară, când au fost găsiţi peşti morţi pe Valea Sighiştelului, la confluenţa dintre pâraiele Sighiştel şi Crişul Băiţa, în imediata apropiere a fabricii European Food din localitatea Ştei.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a declarat, vineri, că fabrica European Food din Ştei a deversat aproximativ zece tone de reziduuri chimice în pârâurile Crişul Băiţa şi Sighiştel, firma urmând să fie amendată.

"Deversarea substanţelor chimice care au poluat pârâul s-a făcut de către European Food. S-au deversat aproximativ zece tone de substanţe chimice. Însă reprezentanţii firmei susţin că a fost un accident. Canalizarea prin care apele reziduale din fabrică ajung la Staţia de epurare s-a înfundat, iar substanţele toxice au ajuns în conducta prin care se deversează în pârâu apa pluvială", a spus comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, care preciza că echipa formată din comisari ai Gărzii de Mediu, inspectori ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi ai Direcţiei Apelor Crişuri au finalizat ancheta la fabrică în cazul poluării de pe Valea Seghiştelului, la confluenţa dintre pâraiele Sighiştel şi Crişul Băiţa.

Potrivit acestuia, pentru a remedia situaţia, reprezentanţii Gărzii de Mediu au dispus măsuri atât firmei European Food, cât şi companiei de apă din Ştei, Solceta SA, respectiv Primăriei locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici