Un proiect numit SAMHE (Monitorizarea calității aerului în școli pentru sănătate și educație) a utilizat monitoare de poluare a aerului în aproape 500 de săli de clasă pe durata unui an școlar și a constatat că zilele cu poluare ridicată în exterior au dus la o poluare mai mare în interiorul sălilor de clasă.
Cercetătorii de la Imperial College London au constatat că în 6% din zilele de școală poluarea cu particule din exterior a depășit limitele zilnice recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, iar aceste zile au contribuit cu 17% la poluarea anuală din sălile de clasă, potrivit The Guardian.
Dr. Alice Handy, din echipa SAMHE, a declarat: „Reducerea ventilației nu va împiedica pătrunderea PM2.5 din exterior în sălile de clasă. Am observat niveluri ridicate de poluare cu particule în sălile de clasă în weekendurile din jurul nopții artificiilor, când școlile și sălile de clasă erau închise. Ventilația este, de asemenea, foarte importantă pentru reducerea dioxidului de carbon din sălile de clasă, care este legat de atenție și poate reduce riscul de răspândire a infecțiilor”.
Vestea bună este că sălile de clasă din școli au oferit un anumit grad de protecție împotriva poluării aerului, poluarea medie cu particule fiind cu 30% mai mică decât în aerul exterior. Handy a adăugat: „O parte relativ mică din poluarea cu particule din sălile de clasă pare să fie generată acolo, cea mai mare parte provenind din aerul exterior”.
Pe parcursul anului școlar, aproximativ 80% din poluarea din sălile de clasă provenea din exterior. Acasă, copiii pot respira particule poluante provenite din surse precum gătitul, produsele de îngrijire personală, sobele cu lemne și țigările. Poluarea din școli poate fi, de asemenea, mai redusă decât în timpul deplasării către și de la școală. Cercetările efectuate în Londra au arătat că copiii care merg pe jos pe străzi aglomerate sau se deplasează cu mașina la școală sunt cei mai expuși la poluarea din trafic.
Handy a declarat: „Rezultatele noastre arată cât de important este să continuăm inițiativele precum zonele fără motor în ralanti, străzile școlare și eforturile de a arde mai puține combustibili fosili, pentru a curăța aerul atât în interiorul, cât și în exteriorul școlilor”.
Echipa a testat filtrele de aer și senzorii în alte 300 de săli de clasă și a constatat că acestea au redus poluarea cu particule cu 29% în comparație cu școlile din apropiere incluse în partea principală a studiului SAMHE.
Dr. Samuel Wood, membru al echipei de cercetare, a declarat: „Am observat reduceri semnificative, dar calitatea aerului exterior a rămas principalul factor care contribuie la poluarea cu particule din sălile de clasă, chiar și cu filtrele instalate. Filtrele de aer pot atenua unele dintre efectele calității proaste a aerului exterior, dar este puțin probabil să le elimine complet”.