EXCLUSIV: Reducerea salariilor va fi aplicată şi pentru angajaţii BNR, CNVM, CSSPP şi CSA

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor.

173 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Reducerea salariilor va fi aplicată şi pentru angajaţii BNR, CNVM, CSSPP şi CSA

Reducerea salariilor va fi aplicată şi pentru angajaţii BNR, CNVM, CSSPP şi CSA (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Citeşte aici documentul

Documentul obţinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, prevede că cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută se diminuează cu 25%.

În situaţia în care astfel rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

Se reduc cu 25% şi drepturile de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora. În această categorie au fost incluse drepturile personalului trimis în misiune în străinătate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activităţile desfăşurate in instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament, precum şi compensaţia lunară pentru chirie.

Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare prevede decontarea integral de la buget, se reduce cu 25%.

Documentul prevede însă că aceste reduceri se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

"Trebuie să precizăm că toate aceste măsuri de constrângere se aplică atât personalului bugetar, cât şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor", arată Guvernul în document.

Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul acestor instituţii, precum şi pentru angajaţii din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivit unui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.

Toate aceste reduceri se aplică începând cu drepturile lunii iunie.

Prevederile nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii.

Documentul abrogă însă şi articolul 27 din Legea bugetului de stat pe anul 2010, care stabileşte că în acest an nivelul pensiei sociale minime garantate este de 350 lei, în condiţiile în care premierul Emil Boc a anunţat, la finalul reuniunii de miercuri a Coaliţiei, că nicio pensie nu va scădea sub 350 lei.

Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.

Începând cu luna iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a proiectului legii privind sistemul unitar de pensii publice, în sistemul public de pensii şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia nu se aplică dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială.

Tot cu drepturile lunii iunie, cuantumul indemnizaţiei de şomaj aflat în plată sau care se stabileşte ori se repune în plată după suspendare ulterior datei intrării în vigoare a legii, precum şi drepturile băneşti care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj în funcţie de cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilită se diminuează cu 15%.

Tot cu 15% va fi diminuată şi alocaţia de stat acordată persoanelor care primesc indemnizaţia de somaj, dar care se angajează, iar convenţiile pentru acordarea de subvenţii prin care sunt acoperite cheltuielile cu angajarea temporară a şomerilor pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale., aflate în derulare, vor mai fi valabile până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.

Proiectul legii mai prevede că, începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, drepturile băneşti care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj în funcţie de cuantumul indemnizaţiei de şomaj (cum ar fi spre exemplu prime acordate somerilor care se angajează înainte de expirarea perioadei de şomaj, prima de încadrare la absolvenţi sau prima de încadrare pentru persoane care se angajează la o distanţă mai mare de 50 km de locul de domiciliu) se diminuează cu 15%.

Sintagma "pensie socială minimă garantată" din actele normative va fi înlocuită cu cea de "indemnizaţie socială pentru pensionari", iar nivelul acesteia va fi stabilit anual, prin legile bugetare, şi poate fi modificat în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici şi cu resursele financiare.

Începând cu data intrării în vigoare a legii, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010 şi nu se mai acordă ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă.

În sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică. Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la data intrării în vigoare a legii vor fi soluţionate cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii.

Începând cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul drepturilor băneşti, acordate sau suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective se diminuează cu 15%. Proiectul legii prevede menţinerea cu o diminuare de 15% a drepturilor deja acordate prin actele normative care reglementează plăţile compensatorii si veniturile de completare doar pentru persoanele cărora li s-au stabilit deja aceste drepturi de protecţie socială, în cuantumul, pe durata şi în condiţiile stabilite de prevederile legale în vigoare la data stabilirii respectivelor drepturi.

Cuantumul indemnizaţiilor acordate pentru susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, inclusiv cele care se află în plată, începând cu drepturile lunii iunie 2010 se diminuează cu 15%. Dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 600 lei, se acordă 600 lei. Pentru naşterile survenite până la data intrării în vigoare a legii, precum şi pentru căsătoriile încheiate până la această dată, alocaţiile financiare prevăzute de normele în vigoare trebuie solicitate la plată până cel târziu la 31 august 2010, urmând ca după această dată drepturile să nu se mai acorde.

"În vederea reducerii cheltuielilor de la bugetul de stat în domeniul asistenţei sociale, proiectul legii prevede şi diminuarea cu un procent de 15% a indemnizaţiilor privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului. În cazul acestei ultime prestaţii, în cazul în care din calcul rezultă un cuantum mai mic de 600 lei, se acordă 600 lei, ţinând cont de faptul că cel mai larg segment de beneficiari ai acestui tip de prestaţie se încadrează la plafonul minim de 600 de lei", se spune în document.

Începând cu data intrării în vigoare a legii se reduc cu 25% şi sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, indemnizaţia lunară prevăzută de Legea 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, precum şi cuantumul indemnizaţiilor acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Tot cu 15% se reduc cu 15% cuantumul sprijinului material acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi urmaşilor membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, ajutorul lunar pentru soţul supraviţuitor, indemnizaţia de merit¸ indemnizaţiile prevăzute de Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici