„Fabrică de permise” cu dosarul încheiat. 25 de angajaţi MAI, instructori şi intermediari, trimişi în judecată

A fost pus sechestru pe zeci de ceasuri de lux, imobile, bijuterii şi pe sume impresionante de bani aparţinând unui inculpat.

794 afișări
Imaginea articolului „Fabrică de permise” cu dosarul încheiat. 25 de angajaţi MAI, instructori şi intermediari, trimişi în judecată

„Fabrică de permise” cu dosarul încheiat. 25 de angajaţi MAI, instructori şi intermediari, trimişi în judecată

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cel de-al cincilea dosar privind fapte de corupţie în legătură cu eliberarea permiselor auto de SPCRPCÎV Suceava a fost finalizat de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava.

În acest dosar au fost trimişi în judecată 25 de inculpaţi, între care angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 70 de candidaţi, în cursul lunii septembrie 2020.

Şi acest dosar a fost disjuns, având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare.

DNA transmite că în acest moment, se mai desfăşoară cercetări pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuând într-un dosar separat.

În acest dosar, privind doar fraudarea probei teoretice, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate Radu Ionuţ Obreja, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, instigare la spălarea a banilor, precum şi Gheorghe Ionuţ Perijoc, la data faptelor agent de poliţie în cadrul MAI – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată.

Alte 23 persoane fizice, între care administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc., au fost trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni de complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, comise în formă simplă şi continuată.

„În perioada 7 – 18 septembrie 2020, inculpatul Obreja Radu, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul inculpatului Perijoc Gheorghe Ionel, ar fi primit, cu titlu de mită, de la un număr de 70 de candidaţi, suma totală de 118.000 euro, pentru a îndeplini un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv să comunice candidaţilor răspunsurile corecte aferente examenului teoretic pentru obţinerea permisului de conducere sau să permită acestora să pătrundă în sala de examinare cu echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate. În perioada 2017 - 2020, inculpatul Obreja Radu a determinat mai multe persoane din anturajul său (cercetate în prezenta cauză) ca, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute în modalitatea de mai sus, să deţină, să schimbe, să transfere sau să folosească sumele totale de 1.330.000 euro şi 246.500 lei. De asemenea, persoanele respective ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora au achiziţionat pe numele lor, dar pentru inculpatul Obreja Radu-Ionuţ mai multe bunuri imobile (terenuri, apartamente, case sau spaţii comerciale în valoare totală aproximativă de 1.809.465 euro) şi bunuri mobile (trei autoturisme, în valoare totală aproximativă de peste 80.000 euro)”, arată DNA în rechizitoriul întocmit.

A fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani şi bunuri aparţinând inculpatului Radu Ionuţ Obreja, după cum urmează 123.220 euro, 1.003 dolari americani, 180 lire sterline şi 107.900 lei, ridicate de la domiciliul său. A fost pus sechestru, de asemenea, pe 46 de bunuri imobile (apartamente, terenuri, spaţii comerciale), trei autoturisme, 21 de ceasuri de lux, bijuterii (36 de piese).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
permis,
corupţie,
dna

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici