Farmaciştii, în grevă japoneză marţi şi miercuri

Farmaciştii fac grevă japoneză, marţi şi miercuri, din cauză că nu au primit banii pe medicamentele eliberate în ultimele cinci luni, cerând Guvernului să găsească urgent soluţii pentru a putea asigura în continuare medicamente pentru populaţie.

64 afișări
Imaginea articolului Farmaciştii, în grevă japoneză marţi şi miercuri

Farmaciştii, în grevă japoneză marţi şi miercuri (Imagine: Csikos Rolland/Mediafax Foto)

"Colegiul Farmaciştilor din România face un apel către Guvernul României să găsească urgent soluţii pentru evitarea falimentării farmaciilor din România şi continuarea asigurării medicamentelor către populaţie", se arată într-un comunicat de luni al organizaţiei profesionale.

Farmaciştii susţin că prelungirea termenelor de plată de la 60 la 210 de zile, începând cu luna iunie a acestui an, a adus farmaciile într-o situaţie fără precedent.

Potrivit acestora, economiile farmaciştilor au fost epuizate, în condiţiile în care nu s-au făcut încasări de la casele de asigurări de sănătate, însă magazinele trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populaţie şi să plătească impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile şi celelalte cheltuieli necesare funcţionării.

"Ne confruntăm cu o situaţie extrem de gravă, întrucât farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate în ultimele 5 luni şi nu vor mai primi niciun ban cel puţin până în luna februarie a anului viitor. O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt în stare de insolvenţă, fiind somate să îşi plăteasca datoriile către stat şi către furnizorii de medicamente", se mai arată în comunicatul Colegiului Farmaciştilor.

Totodată, potrivit farmaciştilor, creditul de angajament, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă 105/2009, este pe cale de a se epuiza până la sfârşitul lunii noiembrie, din cauza creşterii consumului de medicamente în sezonul rece şi a cresterii numărului de cazuri de gripă nouă.

Farmaciştii mai arată că, în ciuda nenumăratelor semnale şi a discuţiilor pe care le-au avut cu reprezentanţii autorităţilor publice, nu a fost găsită nicio soluţie.

"Situaţia se deteriorează rapid şi credem că este cazul ca, un prim pas al protestului nostru, să fie declanşarea unei greve japoneze. Astfel, în perioada 24-25 noiembrie, farmaciştii vor purta banderole negre pe braţ, ca semn al situaţiei muribunde în care se află sistemul farmaceutic", precizează Colegiul Farmaciştilor din România.

Potrivit sursei citate, protestul se doreşte a fi un semnal de alarmă şi un apel la responsabilitate pentru autorităţile din domeniul sanitar faţă de propriile decizii, faţă de tot sistemul farmaceutic din România şi faţă de pacienţi.

În urmă cu o lună, Colegiul Farmaciştilor din România atenţiona că aproape jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă până la finele anului în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici